Hlavní obsah

PlayStation 5 si na sebe nevydělá. Sony musí konzole dotovat

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Sony v rámci zprávy o svých hospodářských výsledcích oficiálně potvrdila to, o čem se spekulovalo v kuloárech již delší dobu – výroba PlayStationu 5 je prodělečná. V podstatě japonský herní gigant musí každý prodaný herní systém dotovat. Přesto se mu to vyplatí.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

PlayStation 5 se v Česku prodává za 13 490 Kč, odlehčená verze Digital Edition bez optické mechaniky dokonce ještě levněji – za 10 790 Kč. Jedním z důvodů, proč si Sony nemůže vyšší cenovku naúčtovat, je konkurenční boj s Xboxem od Microsoftu. Nejvýkonnější model Xbox Series X se totiž nabízí za 13 499 Kč.

Server Engadget již loni vypočítal, že japonský herní gigant vydělá na každé konzoli jen 20 dolarů, tedy zhruba 430 Kč – to je rozdíl mezi výrobními náklady a cenou v obchodech. Realita je nicméně nakonec ještě horší, každou prodanou konzoli totiž musí Sony ještě dotovat.

PlayStationy táhly. Sony vzrostl zisk o pětinu

Hardware

PlayStation 5 totiž nabízí podobný výkon a cenu jako nová grafická karta Nvidia GeForce RTX 3060 Ti. Jenže pokud byste chtěli tuto kartu použít v nějakém počítači, budete potřebovat celou řadu dalších součástek – základní desku, zdroj, procesor, operační paměť, skříň, disk a nějaké další drobnosti. Ve výsledku se tak cena takové sestavy může vyšplhat klidně i na dvojnásobek.

Proti tomu ale Sony nabízí u pětky prakticky hotový systém za stejnou částku, kterou by jinak majitelé PC zaplatili jen za grafickou kartu.

Sony se přesto tato taktika vyplácí. Herní divize totiž nežije z příjmů z prodaných konzolí, ale z celého herního ekosystému. Peníze od hráčů získá japonský herní gigant především prostřednictvím her, předplatného a v neposlední řadě také z rozmanitého příslušenství, které je možné k Playstationu 5 zakoupit.

Investovat do stále se rozšiřující základny hráčů je tedy rozhodně krok správným směrem.

Foto: archív výrobce

Ovladač DualSense

Co umí PlayStation 5?

V pořadí již pátá generace televizní konzole od Sony nabízí výrazně vyšší výkon, zvládá hraní ve 4K při obnovovací frekvenci 120 Hz. Například multimediální obsah je nicméně možné konzumovat dokonce až v rozlišení 8K.

Připomeňme, že proti standardu 4K nabízí 8K rozlišení čtyřikrát více pixelů, ve srovnání s Full HD je tedy obraz na televizorech nebo monitorech dokonce až 16krát detailnější.

Součástky uvnitř PlayStationu navíc podporují hardwarovou akceleraci ray tracingu, tedy jinými slovy – hry běží s daleko věrnějšími detaily, nabízejí reálnější podání stínů i odlesků. Ve výbavě nechybí ani moderní SSD jednotka. Díky tomu je chod celého zařízení rychlejší, a to od startu přes instalaci aplikací až po spouštění jednotlivých titulů.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám