Hlavní obsah

Chtěli změnit design PlayStationu 5. Tvrdě narazili

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Design PlayStationu 5 je unikátní – jedněm se líbí, druzí mu nemohou přijít na chuť. A právě kvůli druhé zmiňované skupině hráčů vznikla společnost PlateStation. Chtěla upravovat vzhled nové konzole od společnosti Sony. Tvůrci ale nakonec tvrdě narazili.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Nové herní konzole se prodávají ve dvou různých provedeních. Standardní PlayStation 5 stojí 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak 10 790 Kč.

Pětka sází na kombinaci bílé a černé barvy. Vzhled působí rozhodně moderním a neokoukaným dojmem. Obě provedení by měla mít úplně stejný výkon a víceméně i vzhled, pouze klasický PlayStation 5 má pravou bočnici trochu vypouklou, protože japonský herní gigant do těchto míst vtěsnal optickou mechaniku.

PlayStation 5 za 20 000 korun? Překupníci se snaží vydělat na nedostatku konzolí

Hardware

Verze PS5 Digital Edition působí útlejším dojmem a je zcela symetrická. Případní zájemci ale musí počítat s tím, že hru na optickém nosiči zkrátka do přístroje nedají, všechny tituly se v tomto případě budou stahovat prostřednictvím internetu.

Právě bílé bočnice se ale dají snadno vyměnit, čímž se změní vzhled PlayStationu 5 k nepoznání. A právě z toho chtěla těžit společnost PlateStation, která uvedla hned několik náhradních plátů v různých barvách. Lidé, kteří si sadu zakoupí v přepočtu zhruba za tisícovku, si budou moci snadno design konzole změnit. V podstatě jen nacvaknou nový kryt.

Zmiňovaný byznysplán se ale vůbec nelíbil společnosti Sony, která začala nápaditým tvůrcům hrozit soudní žalobou. Nepomohlo ani to, když se společnost PlateStation přejmenovala na Customize My Plates, aby tolik nepřipomínala slůvko PlayStation. Tvůrci se zalekli, zrušili všechny předobjednávky a skutečně přestali výměnné bočnice nabízet.

Foto: archív výrobce

Ukázka PlayStationů s vyměněnými kryty

Co umí PlayStation 5?

PlayStation 5 staví na upraveném procesoru AMD s architekturou Zen 2, který nabídne 8 jader a 16 pracovních vláken. U něj bude frekvence proměnlivá, přičemž maximální hodnota bude 3,5 GHz.

V případě grafického jádra označuje výrobce architekturu jako Custom RDNA 2. Důležité je nicméně to, že poběží až na frekvenci 2,23 GHz. Výrobce přitom počítá s tím, že tyto součástky by měly dát dohromady výkon přesahující 10,2 TFLOPS. Počítá se s 16 GB paměti typu GDDR6 (256-bit) s propustností 448 GB/s.

Konzole by tak v praxi měla stačit na hraní v rozlišení 4K, a to při 60 snímcích za sekundu. Počítá se také s tím, že bude obsahovat speciální ray tracing jádra, díky nimž nabídnou jednotlivé hry dechberoucí grafiku.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Nová éra televizních konzolí startuje

Vyšší výkon, věrnější grafika a možnost hrát při nastavení větších detailů. To všechno slibují herní konzole nové generace. Během listopadu odstartuje postupně...

Výběr článků

Načítám