Hlavní obsah

Prodeje PlayStationu 5 se počítají na miliony. Proto je dostupnost tristní

Novinky, bri

Na celou řadu hráčů se s konzolí PlayStation 5 před Vánocemi nedostalo, poptávka totiž výrazně převyšovala nabídku. Server DigiTimes nyní jako první přišel s přesnými čísly – jen před Štědrým dnem se prodaly více než tři miliony pětkových konzolí.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

V této souvislosti je vhodné uvést, že společnost Sony oficiálně čísla prodejů ještě nezveřejnila. Serveru DigiTimes se však podařilo získat příslušné údaje přímo od zdroje z výroby, podle něj se prodalo za první čtyři týdny po zahájení prodejů celkem 3,4 milionu konzolí, což dělá z novinky naprostého rekordmana – žádný předchozí model takto úspěšný start neměl.

PlayStation 5 se nabízí ve dvou různých provedeních. Standardní pětka vyjde případné zájemce na 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak 10 790 Kč. Aktuálně ale není dostupný v obchodech ani jeden. Obchodníci avizují, že při současné objednávce konzole dorazí v rozmezí února až května.

Foto: archiv výrobce

Ovladač DualSense k PlayStationu 5

Nedostupnost PS5 je přitom celosvětový problém. „Všechno je vyprodané. Absolutně všechno,“ prohlásil již dříve šéf zábavní divize Sony Jim Ryan s tím, že podnik „usilovně pracuje na tom, aby přinesl na trh co nejdříve další várku konzolí nové generace“. Omluvil se zákazníkům, na které se nedostalo.

Zdroj z výroby zároveň serveru DigiTimes prozradil, že v roce 2021 se chystá Sony uvést na pulty obchodů 16,8 až 18 milionů konzolí. Postupně by se tedy poptávka měla uspokojit.

PlayStation 5 za 20 000 korun? Překupníci se snaží vydělat na nedostatku konzolí

Hardware

Nedostatek konzolí není problémem pouze u Sony, beznadějně vyprodaný je také konkurenční Xbox Series X od společnosti Microsoft. Jde o aktuálně nejvýkonnější konzoli, která stojí 13 499 Kč.

Z nových modelů od Sony a Microsoftu je tak v obchodech k mání pouze nejlevnější Xbox Series S, který stojí 7999 Kč. Zatímco oba playstationy nabízejí stejný výkon, americký softwarový gigant dosáhl atraktivnější cenovky jednoduše – snížil výkon konzole a navíc ubral i optickou mechaniku.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archív výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám