Hlavní obsah

6 nejprodávanějších herních konzolí všech dob

Novinky, abr

Vůbec nejprodávanější herní konzolí všech dob je PlayStation 2 od společnosti Sony, který si koupilo na 158 milionů lidí. Na prvních příčkách žebříčku nejúspěšnějších výrobců se kromě japonského herního gigantu objevují také modely od Nintenda. Upozornil na to server VGChartz.

BEZ KOMENTÁŘE: PlayStation 4 ProVideo: archív výrobce

 
Článek

Konzole PlayStation 2 šla do prodeje v březnu roku 2000, avšak nejprve pouze v domovském Japonsku. Hned po prvních dvou dnech bylo jasné, že půjde o naprostý hit – za pouhých 48 hodin se prodal milion konzolí, což se do té doby nepodařilo žádné jiné konzoli.

Prakticky totožná situace se opakovala na americkém trhu, kde se dvojka začala záhy prodávat. Za víkend pokořila hranici 500 000 prodaných kusů.

Následovník tak úspěšný nebyl

Na pultech obchodů vydržel PlayStation 2 až do roku 2006, kdy byl nahrazen modernější třetí generací. Za celou tu bodu si dvojku koupilo 158 milionů lidí, což z ní dělá nejúspěšnější herní systém všech dob.

Mimochodem následovníka s pořadovým číslem tři si koupilo už jen 87 milionů lidí, právě proto se do přehledu šesti nejúspěšnějších konzolí vůbec nedostal. To platí například také o Xboxu 360, který je historicky nejúspěšnější konzolí od Microsoftu. Tento model si našel domov u 86 milionů hráčů.

Po PlayStationu 2 se na druhé příčce žebříčku umístila konzole Nintendo DS s 155 miliony prodaných kusů, třetí místo pak patří modelu Nintendo Game Boy, který si koupilo 119 milionů lidí.

Mezi hrami vládne Tetris

Samozřejmě nejrůznější konzole by tak vysokých prodejů nedosahovaly, kdyby na nich nebylo co hrát. Žebříčku nejprodávanějších her kraluje neohroženě již několik let Tetris.

Od svého vzniku se Tetris objevil na téměř každém přístroji, kde se daly hrát hry. První počítače, digihry, mobilní telefony, v současnosti horké novinky jako tablety, všude tam si našel Tetris svoji cestičku. Právě kvůli tomu není úplně jednoduché uvést, kolik kopií se ve skutečnosti prodalo. Nejčastěji statistiky hovoří o 170 milionech kopií.

Druhou příčku opanoval v žebříčku nejprodávanějších her Minecraft (154 milionů), další pak GTA 5 (110 milionů) a Wii Sports (83 milionů kopií). Připomenout si všechny tyto dnes již legendární tituly můžete v našem dřívějším článku.

Nejprodávanější herní konzole:
Sony PlayStation 2 (PS2)158 milionů ks
Nintendo DS (DS)155 milionů ks
Nintendo Game Boy (GB)119 milionů ks
Sony PlayStation (PS)104 milionů ks
Nintendo Wii (Wii)101 milionů ks
Sony PlayStation 4 (PS4)99 milionů ks
Sony PlayStation 3 (PS3)87 milionů ks
Microsoft Xbox 360 (X360)86 milionů ks

Ukázka ze hry TetrisVideo: archív tvůrců

Ukázka ze hry Minecraft – Village & PillageVideo: archív tvůrců

GTA VVideo: archiv autorů

Wii Sport

Reklama

Výběr článků

Načítám