Hlavní obsah

Kouzelně strašidelné dobrodružství ve hře Little Nightmares

Novinky, David Ryneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když byla před dvěma lety oznámena hra Hunger, tak fanoušci her, jako je Limbo, zbystřili. Během těch dvou let vývojáři na hře pořádně zapracovali, a navíc ji přejmenovali na Little Nightmares (Malé noční můry). Nyní hra konečně vyšla a zde je náš verdikt.

Upoutávka na hru Little NightmaresVideo: Namco Bandai

 
Článek

Little Nightmares je hrou ze dvou a půl rozměru. Hráč sice vidí vše z boku, ale může se pohybovat i v hloubce scény, proto 2.5D. Do rukou se mu dostává malá postava ve žluté pláštěnce, která má u sebe pouze zapalovač a nachází se ve velkém podmořském komplexu, který je vůči ní vážně obří.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Little Nightmares

Hráč v roli postavičky zvané Six (Šestka) se musí z tohoto komplexu dostat a není tam sám. V něm se totiž nachází plejáda bizarních postav, která chce Šestku chytnout. Ta jim musí utíkat a řešit různé hádanky, aby se dostala z jednotlivých místností dál.

Hádanky jsou tak hlavně založeny na fyzikálních zákonech, kdy se hráč musí například odpérovat na matraci, aby se dostal na vyšší místo. Případně vypnout elektřinu, aby se mohl dostat skrze mříž, jež je pod proudem.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Little Nightmares

Šestka tak šplhá, skáče a utíká. Po úvodu, kdy se hráč seznámí s ovládáním a trochu i s lodí, na které se nachází, přijdou na řadu lidští protivníci. Ti jsou vyvedeni zvláštně nechutně. Jedni mají dlouhé ruce a za hráčem se plazí. Další jsou neskutečně obézní, a pokud Šestku chytnou, tak neváhají ji sníst. Před nimi se musí Šestka schovávat a opatrně je obcházet.

Většina místností je temná a v nich si musí Šestka pomoci zapalovačem, kterým může zapálit například lucerničky. Tísnivou a strašidelnou atmosféru vývojáři doplňují o podmanivou ambientní hudbu a hrozivé skřípání obřího kovového kolosu. Little Nightmares není typickým hororem založeným na levných lekacích momentech, ale jde hlavně o budování atmosféry.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Little Nightmares

Za titulem stojí studio Tarsier, které se proslavilo hlavně spoluprací na úspěšné sérii Little Big Planet či titulu Tearaway Unfolded. Právě z těchto titulů zužitkovalo své zkušenosti a přináší tak dobře navržené hádanky, včetně důmyslných řešení. Little Nightmares má tak pouze pár problémů a jedním z nich je tempo. Skvělé hry, jako je Limbo či Inside, perfektně gradovaly, zatímco zde přijde konec trochu nečekaně a rychle.

Dále by se dalo hře vyčíst horší ukládání záchytných bodů, které jsou často daleko od sebe. Všechny ostatní aspekty jsou jinak skvělé a vývojářům se podařilo vytvořit podmanivou a hrůzu nahánějící atmosféru, ve které se hráči bojí o hlavní postavu.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Little Nightmares

Little Nightmares vyšlo pro osobní počítače a herní konzole Xbox One a PlayStation 4.

HODNOCENÍ: 8/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám