Hlavní obsah

Tichým vrahem nebo strojem na zabíjení ve hře Dishonored 2

Novinky, David Ryneš

Když před čtyřmi lety vyšla hra Dishonored, tak si získala hromadu fanoušků po celém světě. Mohl za to temný a surový svět Dunwallu a hlavně návyková hratelnost, která připomínala legendárního Thiefa na steroidech. Nyní vyšel díl druhý a předčil veškerá očekávání.

Upoutávka na hru Dishonored 2Video: Arkane Studios

 
Článek

Několik let poté, co Corvo pomstil smrt císařovny a zároveň své milenky Jessamine, je klid. Corvo cvičí jejich dceru a nyní císařovnu Emily umění boje, protože nechce přijít o další a teď už jedinou důležitou věc ve svém životě. To by ale svět Dishonored nesměl být plný politických machinací. Na scénu totiž přijde známá Delilah, která o sobě tvrdí, že je ztracenou sestrou Jessamine a tím pádem sesadí Emily z trůnu.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Dishonored 2

V tento moment má hráč na výběr, zdali bude hrát za Corva, nebo Emily. Cíl obou postav je však totožný. Dostat se k Delilah, a to přes hromadu mocichtivých osob, které se nachází na přístavním městě zvaném Karnaca. Hned zprvu si lze všimnout první velké změny oproti prvnímu dílu. Tou je nadabování obou hlavních postav.

Zatímco v prvním díle byl Corvo němý, tak nyní konečně mluví a nemohl ho nadabovat nikdo jiný než Stephen Russell. Toho mohou hráči znát hlavně z role Garretta z legendární série Thief, kterou i samotní vývojáři Dishonored několikrát zmiňují jako zdroj inspirace.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Dishonored 2

Jakmile se hráč dostane do Karnacy, tak ho navštíví starý známý, mysteriózní Outsider a opět hlavní postavě nabídne pomoc obdarováním super schopnostmi. Tuto nabídku lze odmítnout a tím pádem pokračovat v hraní bez jakýchkoliv berliček od Outsidera.

Jenže s nimi je to mnohem zábavnější. Corvo má schopnosti stejné z prvního dílu. Mezi ně patří teleport zvaný Blink, zpomalení času, vyvolání krys či ovládnutí mysli, a to jak člověka, tak zvířete. Emily dostala do vínku schopnosti úplně nové.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Dishonored 2

Místo teleportu má takzvaný Far Reach, kdy se pomocí chapadla přepraví na místo, jako Corvo pomocí Blinku. Far Reach lze však vylepšit, aby s ním šlo přitahovat předměty, případně klidně i osoby. Další skvělou schopností je Shadow Walk, kdy se Emily změní ve stínového stvoření a takhle například potichu projde kolem stráží.

Pořádně se jde vyblbnout i se schopností zvanou Domino. Pomocí této schopnosti může Emily spojit osud rovnou několika postav najednou. Tím pádem, co se stane jedné, stane se všem. Tahle schopnost v kombinaci s další novinkou, vyvoláním dvojníka, umí vážně divy a je jen na hráči a jeho kreativitě, jak se zbaví protivníků.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Dishonored 2

K tomu všemu může i hráč využít další nové schopnosti zvané Mesmerize. Ta vytvoří na místě tajemný objekt, který dostane protivníky do tzv. snového stavu, a tím odláká jejich pozornost od Emily. Opět perfektní, když se spojí s Dominem.

Schopnosti se odemykají opět za runy, které hráč nachází při svých toulkách světem. Zároveň jejich účinek lze opět posílit pomocí kostěných talismanů. Ty lze nově i vyrábět a jejich účinek dokonce násobit. Hraní si s jejich kombinacemi a účinky je také rovnou na několik průchodů hrou.

Možností, jak se dostat k cíli, je hromada a design úrovní je natolik členitý, že překvapí klidně i na třetí či čtvrtý průchod. Hráč tak může využívat cesty kanálem, úzké uličky, střechy či se přesouvat z jednoho balkónu na druhý. Nemluvě opět o možnosti ovládnout krysu či rybu.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Dishonored 2

Ruku v ruce s tím jde herní doba. Tam, kde v misi jeden hráč stráví například dvě hodiny, druhý může strávit hodin pět. Je to celé o přístupu, jestli hráč prochází titulem bez schopností, či pokud hraje stylem ducha, aby nebyl zpozorován. Průchod bez schopností navíc nyní funguje mnohem lépe než v prvním díle, protože s touto možností počítali vývojáři již od začátku tvorby dvojky.

Například mise na panství, kde se přesouvá čas, je naprosto perfektní, stejně jako panství lokálního génia. Všechny úrovně ukazují obrovský cit pro detaily a sofistikovanost, kterou vývojáři už několikrát nakousli v prvním díle. Zde však jdou mnohem dál a je to dobře.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Dishonored 2

Dishonored 2 se hraje totiž skvěle a jedinou výtku by šlo směřovat k hlavnímu příběhu. Ten opět cílí hlavně na pomstu a také mu chvilku trvá, než se dostatečně rozjede. Naštěstí tam, kde hlavní příběh selhává, tak to napravují mise vedlejší a veškeré malé detaily, včetně různých zápisků a audiozáznamů.

A jak jsou na tom protivníci? Oproti prvnímu dílu a hlavně ostatním hrám docela dost dobře. Nelze se před nimi pouze schovat do stínu a instantně se tak stát neviditelným. Na určitou vzdálenost vidí i do toho temného koutu a ihned bijí na poplach. Mimo klasické lidi i zde opět narazíme na čarodějnice či na lidi s podobnými schopnostmi, jako mají protagonisté.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Dishonored 2

Zatopit pořádně dokážou i mechaničtí roboti, kteří vidí i za sebe. Opět má hráč několik způsobů, jak se jich zbavit, pokud je tedy chce konfrontovat, místo tichého obkročení. Umělá inteligence tak překvapila, a to i na střední obtížnost.

Nesmím ani opomenout technické zpracování, a to hlavně po stylistické stránce. Stejně jako předchůdce hra připomíná rozpohybovanou olejomalbu. Díky výkonu dnešních počítačů a herních konzolí však tento styl míchá dohromady s detailními texturami, ale i přesto má hra stále svou tvář.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Dishonored 2

Ve stejných šlépějích kráčí i hudební doprovod. Za ním stojí opět Daniel Licht. I když má Karnaca odlišnější atmosféru, oproti Dunwallu z předchozího dílu, tak tóny však zůstávají stejné.

V konečném výsledku Dishonored 2 předčilo veškerá očekávání. Mechaniky, které fungovaly, zůstaly nezměněné a pouze přibyly další. Emily jako nová postava má dostatečně odlišné schopnosti od Corva, aby hráč chtěl projít hru, za oba. Druhý díl je tak větší a jednoznačně lepší. O to víc zamrzí problémy při vydání na osobních počítačích, které jsou v tento moment konečně vyřešeny díky záplatě číslo 1.2, kterou si lze stáhnout přes klienta Steamu.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Dishonored 2

Vývojářům z Arkane se tak podařilo vytvořit perfektní pokračování a hlavně hru, kde má hráč nespočet možností, jak dojít do cílové rovinky. Takto pestré hřiště tu opět delší dobu nebylo a je doslova radost objevovat nové možnosti a cestičky v nádherné Karnace. Takhle sofistikovaný design úrovní by vývojáři měli učit.

Dishonored 2 vyšlo pro osobní počítače a herní konzole Xbox One a PlayStation 4.

HODNOCENÍ: 10/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám