Hlavní obsah

Pařížské školy se obávají invaze pokémonů

Ačkoli nový školní rok ještě nezačal, lov na pokémony se už odehrává alespoň na fasádách francouzských škol. Ředitelé a ředitelky vzdělávacích ústavů si lámou hlavu, zda sáhnou po zákazech, nebo zda zkusí hru Pokémon Go vykázat z tříd po dobrém. Někteří doufají, že virtuální příšerky vytlačí ze škol horší nešvary.

Upoutávka na hru Pokémon GoVideo: Niantic

 
Článek

Pařížské školy se podle listu Le Parisien jeví mimořádně oblíbeným lovištěm, jak se lze přesvědčit i během procházky po ulicích francouzské metropole a jejích předměstí.

„To nemůže být pravda," vzdychá ředitelka školy ve 12. pařížském obvodu poté, co zjistila, že fasáda budovy se stala jedním z míst, kde lovci virtuálních stvoření mohou malé bestie polapit.

„Hop a mám tě, v bráchově škole," jásá nad virtuálním úlovkem z Nogent-sur-Marne uživatel twitteru. „Pokémoni milují rezidenční čtvrtě, ale vyskytují se i na univerzitách a školách," hlásá web francouzských fanoušků hry.

Stejnou vášeň a radost nesdílejí šéfové vzdělávacích zařízení, snažící se vyhostit mobilní hrátky. Pokémoni ale školy milují, protože aplikace umožňuje hráčům příšerky do školních lavic přilákat. „Pokémoni jsou všude kolem nás. Už jsme je našli v tělocvičně," konstatuje o rozsahu jevu ředitel jedné z pařížských škol Philippe Pradel.

Lov pokémonů vyvolává protesty

Spolu s rostoucí popularitou hry přibývá i počet míst, kde lov pokémonů vyvolává protesty a následné zákazy. Ale až dosud k tvůrci hry nedorazila žádná žádost z nějakého ministerstva školství, aby pokémony ze škol vymazal.

Ředitel Pradel se rozhodl, že na toto téma s žáky nejprve promluví, aby pochopili, že nemá chuť problém hrotit, protože "to by nás donutilo přísně zakázat mobilní telefony". Každopádně ale dává důrazně najevo, že si ve svém hájemství virtuální potvory nepřeje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka z aplikace Pokémon GO

Podle francouzského ministerstva školství mají žáci z principu zakázáno používat mobily ve třídách.

„Nebylo by vůbec špatné, kdyby nás pokémoni zbavili Periscope (aplikace umožňující přes mobil vysílat přímý přenos na internet)," ironicky říká Philippe Tournier, který řídí jednu z pařížských středních škol a působí i jako odborářský mluvčí. Podle něj není třeba si dělat velké starosti s pokémony, kteří pominou a upadnou v zapomnění jako jiné módní záležitosti.

Vzpomene si snad někdo ještě na Tamagoči? To bývala elektronická hračka představující domácího mazlíčka, o kterého bylo nutné se starat za pomoci tří tlačítek. Kdo se staral, tomu zvířátko přežilo, anebo se na displeji objevil hrobeček.

Vstupenka do světa rozšířené reality

Pokémon Go se těší tak nebývalé popularitě především proto, že hráči musí aktivně hledat pokémony ukryté různě po městě. Stačí spustit aplikaci v chytrém telefonu a podle mapy pak vyrazit na lov.

Pokémon Go v terénu Video: Novinky

Samotný odchyt pak probíhá prostřednictvím zabudované kamery v mobilu nebo tabletu. Přes displej mobilního zařízení totiž ve skutečném prostoru uživatelé virtuální příšerky vidí.

Hra tedy staví na principu tzv. rozšířené reality. Na displeji telefonu je schopna vykreslit virtuální předměty v reálném prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám