Hlavní obsah

Forza Motorsport 6: větší, lepší a o moc zábavnější

Novinky, ryn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 450 vozidel, 26 tratí, nové efekty počasí, které mají vliv na jízdní model, a jedna obří kampaň, která ukáže hráči, zač je toho loket v elitě závodníků. Slavná závodní série se vrací po otevřeném světě zpátky na slavné okruhy a návrat je to věru pompézní.

Upoutávka na hru Forza Motorsport 6Video: Turn 10 Studios

 
Článek

Forza Motorsport 6 je již osmou hrou v sérii. Nyní se po skvělém Horizonu 2 vrací ke svým kořenům, aby napravila chyby předchozího Motorsportu s číslovkou 5. Ty se vývojářům podařilo eliminovat a taky se mohou poplácat po ramenou za návrat mezi krále mainstreamových závodů.

Mikrotransakce, loterie a postupné zlepšování úrovně

Hned na začátku bude nejlepší zmínit, že otravný boj s mikrotransakcemi z pátého dílu se nekoná a hráč si tak postupným zvyšováním své závodnické úrovně může přijít na pěknou hromadu virtuální kreditů. Ty poté investuje do nákupu svých vysněných vozů. Zároveň podobně jako v Horizon 2 i zde se nachází „kolo štěstí“. [celá zpráva]

Nyní se však jedná o jednoduchou tabulku, velkou 3 x 3 políčka, kde hráč spustí losování, ve kterém může získat vozidlo, kredity či tzv. mód, který mu například zajistí více zkušeností ze závodů, lepší startovní pozici. Tato zvýhodnění však platí pouze v režimu pro jednoho hráče.

Foto: archiv tvůrců

Ukázka ze hry Forza Motorsport 6

Historie motorsportu

Co se musí rozhodně vypíchnout na nové Forze, je však její obří obsah. V tzv. showcase událostech si hráč může zajezdit na vlastní kůži ty největší závodní momenty v historii. Stejně tak, jako pro opravdové srdcaře se zde nachází i mnohahodinový závod Le Mans či závod formulí IndyCar na okruhu Indianapolis Motor Speedway.

To vše a ještě víc nová Forza nabízí. Od silných amerických aut přes rychlé japonské silniční stíhačky po legendární jaguary z šedesátých let. Největším lákadlem je však automobil, kterým začíná samotná hra, a to nový Ford GT. Celková kampaň zabere hráči přes více než padesát hodin. Díky této časové investici si však dokáže osahat vše, co Forza nabízí, a může poté vtrhnout do nekompromisního on-line světa závodů.

Foto: archiv tvůrců

Ukázka ze hry Forza Motorsport 6

Obří závody a chytří řidiči

Do hry se opět vracejí chytří tzv. drivataři aneb umělá inteligence se zkušenostmi kamarádů či ostatních hráčů. Ti dokážou na vyšší obtížnost pořádně prohnat hráče a doporučujeme tak vypnout veškeré asistence, které například při ostrých zatáčkách mohou zbrzdit natolik, že se šance na výhru o dost zmenší.

Dále titul nabízí dechberoucí a epické závodění ve čtyřiadvaceti závodnících na šestadvaceti tratích. To však hledá v on-line režimu spoluhráče s podobnými závodnickými zkušenostmi, ale zde už musí být hráči na pozoru v každé zatáčce.

TV spot na hru Forza Motorsport 6Video: Turn 10 Studios

Parádní úpravy vozidel a hladká hratelnost

Další z věcí, které se vracejí, je kvalitní editor vozidel. V něm si hráč může vozidla přizpůsobit. Může si vybrat z nabídky vzorů, barev a samolepek, které vytvořili ostatní hráči, nebo si vytvořit vlastní motiv. Dále si samozřejmě lze vozidla různě vyladit po stránce výkonu.

Foto: archiv tvůrců

Ukázka ze hry Forza Motorsport 6

Pouze po grafické stránce se tak nejedná o obří skok. Sice se šestá Forza nemůže srovnávat například s naprosto dokonale vypadajícím Driveclubem, ale na druhou stranu hra běží v nádherně plynulých šedesáti snímcích za vteřinu. [celá zpráva]

Kokpity vozidel jsou také zpracovány výborně. Jediné, co zamrzí, je slabší model poškození vozidel. Vyrovnají to však tratě, které jsou vytvořeny na jedničku s hvězdičkou, a vývojáři si dokonce udělali výlet přímo na ně, aby zjistili, kde se například tvoří louže.

Foto: archiv tvůrců

Ukázka ze hry Forza Motorsport 6

Suma sumárum jsme více než spokojení s tím, že se vývojáři z Turn 10 vyvarovali předchozích chyb a nyní tak nabízejí naprosto bezproblémový titul, který opět může pořádně konkurovat ostatním závodním hrám. Sliby tak nebyly pouze plácnutím do vody a šestá Forza se stává opět titulem, kvůli kterému by fanoušci závodních her měli uvažovat o pořízení konzole od softwarového giganta.

Forza Motorsport 6 vychází 18. září exkluzivně pro konzoli Xbox One.

HODNOCENÍ: 9/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám