Hlavní obsah

Driveclub - luxusní sporťáky, klubové výzvy a nádherné tratě

Novinky, ryn

Majitelé konzole PlayStation 4 se konečně dočkali a po pár odloženích „přijíždí” očekávaná závodní hra Driveclub. Podařilo se vývojářům splnit všechny sliby a naplnit tak vysoká očekávání?

Upoutávka na hru DriveclubVideo: Evolution Studios

 
Článek

Prvně nutno podotknout, že by nebylo férové přímo srovnávat Driveclub s titulem Forza Horizon 2, nedávno uvedeným na trh, jelikož svým podáním se od sebe dost liší. Jediné, co obě hry mají společné, je důraz na sociální funkce a postupné odemykání vozidel a závodů. Zde podobnost končí, jelikož Driveclub nemá otevřený svět, tratě jsou uzavřené a hra nenabízí volnou jízdu. Díky tomu se ale můžeme podívat na různé lokality z celého světa.

Chování automobilů by se spíše dalo přirovnat k těm lepším dílům ze série Need for Speed než k více „autentické” sérii Forza, ať už v podtitulech Motorsport, či Horizon. Hráč se mnohem snáze dostane do smyku, ale o to jednodušeji, s grácií a započtenými body za driftování z něj zase vyklouzne. Ovládání se tak mnohem rychleji vryje hráči do paměti, ten je díky tomu schopný rychle reagovat při bouračce s agresivní umělou inteligencí či skutečným závodníkem v režimu pro více hráčů.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Driveclub

Samotný režim pro více hráčů a implementované sociální funkce jsou to, na co Driveclub láká. Jeho režim pro jednoho hráče proti umělé inteligenci je spíš taková průprava, ale ta pravá zábava začíná poměřováním sil na tratích s kamarády a ostatními hráči. Každá trať má různé výzvy, ve kterých se hráči mohou předhánět. Ať už se jedná o nejvyšší rychlost v určitém úseku, či nejdelší smyk v prokletých „esíčkách”.

Slovo club v názvu také není jen tak. Hráč má možnost připojit se k nějakému klubu či nějaký vytvořit a my tuto možnost opravdu doporučujeme. Kluby mají vlastní výzvy uvnitř pro své členy či skupinové, kdy se předhánějí s ostatními kluby v bodech. Samozřejmě se může stát, že pokud bude hráč „špatný” a bude kazit statistiky klubu, tak ho mohou vyloučit nebo aspoň pokárat a říci, ať se v určitých věcech zlepší.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Driveclub

Technické zpracování však místy bere dech a vývojáři dodrželi slovo, že hra bude vypadat úchvatně. Scenérie jsou doslova dokonalé a je vidět, že si s nimi vývojáři dali velkou práci. To platí také pro interiéry vozidel a samotnou kvalitu modelů. Kde však vývojáři museli udělat kompromis, tak to je počet snímků za vteřinu, kdy se dušovali, že Driveclub poběží v šedesáti snímcích. Titul však běží pouze ve třiceti.

Jestli však časem nepřijde nějaká záplata, která snímkování zvedne, se neví. Titul také exceluje v ozvučení vozů. Doporučujeme tak vypnout hudbu a při závodech poslouchat melodii tvořící motory okolních automobilů.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Driveclub

Driveclub původně patřil k titulům, které vycházely při uvedení konzole na trh. Jenže vývojáři potřebovali více času, a tak nám titul servírují s necelým ročním zpožděním a něco nám říká, že nějakou práci ještě spolkne. Je nutné podotknout, že stále místy sociální síť se ještě zakucká, ale už se to dá v pořádku hrát. Mimo to nám vývojáři už před uvedením načrtli plán podpory a v následujícím roce se hráči mohou těšit na velkou porci nových tratí a automobilů. Rozhodně Driveclub funguje jako dobrá platforma a těšíme se na již připravované novinky. Tento titul má na to, aby s aktivní komunitou kolem sebe byl na trhu dlouhou dobu.

Driveclub vyšel exkluzivně pro konzoli PlayStation 4. Verze zdarma přikládaná k členství PS+ však nebyla stále obnovena a její termín je neznámý.

HODNOCENÍ: 8/10

Reklama

Výběr článků

Načítám