Hlavní obsah

Gears of War 3: ukončení příběhu v podobě řežby roku

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedá se čekat, že by se společnosti Epic Games a Microsoft vzdaly neskutečně fungující značky Gears of War (GoW) navždy, ale třetí kousek každopádně nabízí ukončení celého příběhu. Je z celé trilogie nejlépe propracovaný, nabízí nejkonzistentnější vyprávění příběhu a hlavně nejluxusnější multiplayer za hodně dlouhou dobu.

Článek

Microsoft chrlí na Kinect jednu hru za druhou a v té záplavě je příjemnou změnou dostat do ruky hru, která se ovládá klasickým ovladačem. Locust horde je silnější než kdy dříve a vás tak čeká pořádná hromada kulek na vystřílení z vašich zbraní. Na nejvyšší obtížnost vás skvěle propracovaná kampaň potrápí předlouhé desítky hodin.

GoW 3 ovšem není určené výhradně těm, kteří úspěšně dohráli i předchozí dva díly. Ty nezasvěcené zasvětí do děje z minulých dílů milosrdné video, které i z úplného neználka udělá hráče schopného se orientovat ve světě GoW. A pokud nemáte rádi výzvu v podobě vyšší obtížnosti a chcete jen zjistit, do jakého závěru příběh dospěje, lehká obtížnost (rozuměj loser) vám umožní hru jednoduše dohrát za 10 hodin.

Noví nepřátelé

Nebudeme vám kazit zážitek ze hry tím, že bychom vám prozradili děj, nicméně měli byste určitě vědět, že vás vyjma proradné Locust horde čeká ještě úplně nový soupeř v podobě zmutovaných "lokusťáků" The Lambent. Aby toho nebylo málo, tak průběžně mutují během boje a při své smrti explodují. Zkrátka přesně ten typ soupeře, který chcete mít proti sobě.

Akční scény z třetího dílu ještě výrazně převyšují předchozí dva díly GoW. A co víc, do hry vstupují emoce a city. Ani nevím, jestli o ně v podobné hře stojím, ale jsou tu. Celkově je každopádně nutné ocenit daleko lepší ucelenost celého vyprávění příběhu, který budete hltat jedním dechem. Aha, to je možná právě kvůli těm citům, dobrá tedy...

Multiplayerový orgasmus

Celá kampaň, ať je sebeúžasnější, je pouze přípravou na orgie, které vám dopřeje multiplayer dohnaný k dokonalosti. Servery frčí, jak mají a vy máte nepřeberně možností, jak se utkat se stovkami soupeřů, kteří vám budou přiřazeni na základě předchozích výsledků a toho, jak jste absolvovali kampaň.

Epic si na vás připravili tři hlavní módy hry pro několik hráčů. Nazývají se Horde, Beast a Versus. Nechybí samozřejmě ani týmový deathmatch, King of the hill a varianta na známý mód Capture the flag v podobě Capture the leader. Jak už název napovídá, nepůjde vám o vlajku, ale šéfa týmu. Následuje upravený týmový deathmatch Warzone a Wingman (týmy jen po dvou). Bonbónkem je pak mód Execution, kdy se započítává pouze zabití ve stylu popravy. Sweet.

Klenot roku

Gears Of War 3 nabízí vskutku komplexní hráčský zážitek, který můžeme s klidným svědomím označit jako jednu ze tří nejlepších her roku, které nesmí chybět ve vaší sbírce. Rozhodně doporučujeme mít zprovozněný X-Box Live, jinak se připravíte o více než polovinu zážitku ze hry. Ten vám bude umocňovat hromada bonusů, zbraní a ocenění, které v průběhu hry otevřete. Pokud jsem se někdy v nějaké hře cítil jako hlavní hrdina filmu, bylo to právě v GoW 3.

HODNOCENÍ: 9,5/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám