Hlavní obsah

Battlefield: Bad Company 2 – velmi povedená válečná akce

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho očekávaná novodobá válečná akce Battlefield: Bad Company 2 je zde. Stává se velkým konkurentem nedávno vydané Call of Duty: Modern Warfare 2. Jak se nám tato akční řežba hrála a co je na ní lepší než u ostatních her? Na to se podíváme dnes.

Foto: EA, Novinky

Battlefield: Bad Company 2 logo

Článek

O nic méně se ve světě i u nás nemluvilo před vydáním o nové válečné akci Battlefield: Bad Company 2 než o oblíbené a více známé Call of Duty: Modern Warfare 2. O očekávaném souboji jsme informovali v krátkém shrnutí již dříve. [celá zpráva]

Očekávání od této hry byla opravdu velká. První videa nám ukazovala velké možnosti a potenciál - rozsáhlost map, mnoho typů prostředí a také kvalitní fyzikální model spolu s velmi dobrou grafickou stránkou. I proto jsme se rozhodli vám dnes představit naše dojmy z hraní této FPS (First-Person Shooter – střílečky z pohledu první osoby) akce.

Pro online hraní především

Nový Battlefield nabízí kvalitní single-player kampaň. Ta není nijak převratná, i když už po prvních pár mapách zjistíme, že se nejedná o klasickou koridorovou střílečku, ve které musíte chodit po jasně vyznačené trase (někdy jen cestě). Volnosti máte poměrně hodně, samozřejmě v závislosti na příběhu. Mapy jsou velké. V porovnání s COD: Modern Warfare 2 je rozsáhlost map a volnější pohyb jasnou výhodou. Na výběr máme na začátku hry ze tří obtížností.

Foto: Novinky, Novinky

Zásahy od protivníků poznáme také podle ztmavlých krajů obrazovky do červena.

Hlavní informací pro hráče je ale fakt, že Battlefield: Bad Company 2 je primárně multiplayerovou hrou. Propracovanost a zábavnost při online hraní je skvělá. Je použit promyšlený zkušenostní systém, ve kterém se posouváte k vyšším hodnostem. Přibývá vám tím výběr zbraní a dalšího arzenálu. Používat můžete také džípy, tanky, čtyřkolky nebo i létající stroje.

Technické zpracování výborné

Již delší dobu se nám na trhu neukázala hra, která by dokázala plně využít možností dnešních nejvýkonnějších domácích PC. Battlefield to umí, na plné detaily ve vysokém rozlišení vypadá opravdu výborně. K tomu je potřeba odpovídající vybavení. I bez něj si ale hru zahrajeme, s menšími detaily stačí i starší grafická karta nejméně typu Nvidia GeForce 7800GT nebo ATI Radeon X1900 a vyšší a běžný dvoujádrový procesor.

Foto: Novinky, Novinky

Prostředí ve hře jsou velmi rozmanitá. Objevíme zasněžené krajiny, tropické ostrovy i pouštní místa.

Jedinou výjimkou jinak dobrého technického dojmu je zpracování první mise zasazené do minulosti druhé světové války, kde se objevují opravdu nehezké 2D textury, které by se do podobné hry už v dnešní době asi dostávat neměly. Hra si ale jako update může stáhnout speciální balíček extra detailních textur, které vám zážitek ještě zvýrazní. Výborné je také ozvučení hry – výbuchy, střílení i ostatní zvuky jsou reálné.

Použity jsou pokročilé světelné efekty a další vylepšení s podporou nejnovějšího grafického rozhraní DirectX 11, vystačíme si však i se starším DirectX 9, třeba v systému Windows XP. Vyzdvihnout musíme fyzikální model. Díky němu totiž hra získává úplně jiné rozměry. Zničit se dá s odpovídající zbraní opravdu všechno, a proto si nemůžeme být životem jisti téměř v žádném úkrytu.

Hodnocení a závěr – koupit či nekoupit

Nová válečná střílečka Battlefield:Bad Company 2 se povedla. Jako konkurence pro Call of Duty: Modern Warfare 2 obstála a podle našeho názoru i překonala. Grafické zpracování je o něco lepší, prostředí je zajímavější hlavně kvůli totálnímu destrukčnímu fyzikálnímu modelu.

Foto: Novinky, Novinky

Ukázka zasněžené oblasti a fyzikálního modelu. Zničitelné je ve hře skoro všechno, což přináší zcela nové zážitky a způsob boje.

Kampaň pro jednoho hráče je nadprůměrná, zabaví minimálně 8-10 hodin čistého času. Hlavním tahákem ale zůstane multiplayer, tedy hraní po internetu s ostatními hráči. Ten je hodně propracovaný a zábavný. Díky němu vydržíte u hraní hry dlouho a jen tak vás to nepřestane bavit. Cena hry se aktuálně pohybuje okolo průměrných 1 100 korun.

Pokud máte rádi střílečky, ještě lépe válečné, pak je pro vás hra Battlefield: Bad Company 2 jasnou volbou. Vhodná je i pro klidnější povahy, které si podobné akční kousky zahrají jen v případě nejvyšší herní kvality. Tu můžeme u nového Battlefieldu i přes malé nedokonalosti potvrdit.

Reklama

Výběr článků

Načítám