Hlavní obsah

Zájem o počítače a tablety bude slábnout, předpovídají analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Needham

Celosvětový odbyt tradičních osobních počítačů i počítačových tabletů v letošním roce klesne, zejména kvůli dopadům války na Ukrajině, koronavirovým restrikcím v Číně a vysoké inflaci. Předpověděla to výzkumná společnost International Data Corporation (IDC). Odbyt tradičních osobních počítačů podle ní letos klesne zhruba o osm procent na 321 milionů přístrojů, odbyt tabletů pak o šest procent na 158 milionů přístrojů.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Odbyt osobních počítačů by však letos měl zůstat nad úrovní z období před pandemií covidu-19, mimo jiné díky solidní poptávce ze strany podniků.

IDC navíc předpokládá, že v příštím roce se tento odbyt vrátí k růstu, který bude pokračovat i v dalších letech. V důsledku letošního výrazného propadu nicméně předpovídá, že v letech 2021 až 2026 vykáže odbyt osobních počítačů průměrný roční pokles v rozsahu 0,6 procenta.

V případě tabletů dosáhne průměrný roční pokles ve stejném období asi dvou procent. Na poptávku po tabletech bude mít nadále negativní vliv konkurence, které tyto přístroje čelí za strany osobních počítačů i chytrých telefonů, uvedla IDC v prognóze, kterou zveřejnila na svých internetových stránkách.

Inflace i geopolitické napětí. Odbyt smartphonů bude slábnout

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Rozdíly ve spotřebě PC jsou propastné

Dražší elektřina nutí řadu lidí přemýšlet nad tím, jak ušetřit. Velkými žrouty energie jsou i počítačové sestavy, obzvláště to platí o těch herních strojích....

Lákadla moderních počítačových tabletů

Na trhu se v poslední době zabydlela celá řada zajímavých počítačových tabletů. Zatímco některé lákají atraktivní cenou, jiné se chlubí unikátní konstrukcí....

Výběr článků

Načítám