Hlavní obsah

Vzhled PlayStationu 5 už není tajemstvím. Přijde ve dvou verzích

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Sony v noci na pátek odhalila po několika měsících otálení nový PlayStation s pořadovým číslem pět. Ten sází na velmi futuristický a originální design. Novinka přijde před letošními Vánocemi ve dvou provedeních – s mechanikou a bez mechaniky.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

O PlayStationu 5 toho výrobce prozradil již dříve poměrně dost, poslední díl do skládačky však chyběl. Řeč je samozřejmě o designu, který byl odhalen až nyní. Pětka sází na kombinaci bílé a černé barvy. Vzhled působí rozhodně moderním a neokoukaným dojmem.

Obě provedení by měla mít úplně stejný výkon a víceméně i vzhled, pouze klasický PlayStation 5 má pravou bočnici trochu vypouklou, protože japonský herní gigant do těchto míst vtěsnal optickou mechaniku.

Ovladač PlayStationu 5 zapojí do hry další lidský smysl

Hardware

Nižší cena

Verze PS5 Digital Edition působí útlejším dojmem a je zcela symetrická. Případní zájemci ale musí počítat s tím, že hru na optickém nosiči zkrátka do přístroje nedají, všechny tituly se v tomto případě budou stahovat prostřednictvím internetu.

Lze předpokládat, že provedení Digital Edition bude levnější, i když zástupci společnosti Sony ještě oficiální cenu neprozradili. Obě konzole by se měly nicméně začít prodávat ještě před Vánocemi.

PlayStation 5 bude stavět na upraveném procesoru AMD s architekturou Zen 2, který nabídne 8 jader a 16 pracovních vláken. U něj bude frekvence proměnlivá, přičemž maximální hodnota bude 3,5 GHz.

V případě grafického jádra označuje výrobce architekturu jako Custom RDNA 2. Důležité je nicméně to, že bude k dispozici 36 CU jednotek, které poběží až na frekvenci 2,23 GHz. Výrobce přitom počítá s tím, že tyto součástky by měly dát dohromady výkon přesahující 10,2 TFLOPS. Počítá se s 16 GB paměti typu GDDR6 (256-bit) s propustností 448 GB/s.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5 a PlayStation 5 Digital Edition

Věrnější grafika

Konzole by tak v praxi měla stačit na hraní v rozlišení 4K, a to při 60 snímcích za sekundu. Počítá se také s tím, že bude obsahovat speciální ray tracing jádra, díky kterým nabídnou jednotlivé hry dechberoucí grafiku.

Děj konkrétního titulu totiž dokáže nabrat úplně jinou atmosféru, když v krvelačné vřavě vidíte lehce se pohupující vlnky v protékající řece nebo zahlédnete sebe samotného s puškou v ruce v odrazu okna. I pouhá rozsvícená lampička dovede vdechnout díky realističtějšímu vykreslení stínů hororový nádech prakticky jakékoliv místnosti.

PlayStation 5 nabídne rychlou SSD jednotku s kapacitou 825 GB, další SSD bude možné připojit prostřednictvím NVMe slotu. Chybět nebude stejně jako u Xboxu ani podpora pro USB HDD a také 4K UHD Blu-ray mechanika.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Konzole Xbox strčí PlayStation do kapsy

Společnosti Sony a Microsoft po několika měsících čekání konečně prozradily hardwarové parametry svých chystaných televizních konzolí. Díky tomu je již jasné,...

Hry na PlayStation se budou stahovat pomaleji

Lidé si v době omezeného pohybu krátí čas v domácnostech nejrůznějšími způsoby, například sledováním videí na internetu a hraní her. To ale neúměrně zatěžuje...

Výběr článků

Načítám