Hlavní obsah

Ovladač PlayStationu 5 zapojí do hry další lidský smysl

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televizní konzole PlayStation 5 by si měla odbýt prodejní premiéru až před Vánocemi. Společnost Sony nicméně postupně o chystané novince prozrazuje stále více detailů. Nyní už například víme, jak bude vypadat bezdrátový ovladač, který mimochodem dostane i nové jméno.

Foto: archiv výrobce

Ovladač DualSense

Článek

Televizní konzole od japonského elektronického gigantu doposud nesly jméno DualShock. U chystané pětky ale udělal výrobce tolik vylepšení, že se rozhodl i pro nový název. Ovladače se nově budou jmenovat DualSense.

Právě nové jméno naznačuje, co bude hlavní předností tohoto bezdrátového ovladače – do hry se bude snažit zapojit náš další smysl, a to konkrétně hmat. DualSense by měl místo obyčejných vibrací nabídnout haptickou odezvu. Ovladač se tedy bude chvět podle toho, co se bude zrovna dít na obrazovce.

Konzole Xbox strčí PlayStation do kapsy

Hry a herní systémy

K navození co nejreálnější atmosféry mají přispět také programovatelná tlačítka L2 a R2, u kterých půjde nastavením měnit intenzita stisku. V praxi tak vývojáři budou moci upravit sílu stisku podle toho, co se zrovna odehrává na obrazovce.

Tlačítka L2 a R2 slouží například v automobilových simulátorech namísto pedálů pro brzdu a plyn. Díky nové vychytávce bude možné simulovat intenzitu stisku různých verzí aut tak, jako je tomu ve skutečnosti – ve starších vozech půjdou pedály mačkat hůře, zatímco u novějších snadněji.

Rozmístění ovládacích prvků je víceméně tradiční, přesto ovladač působí velmi futuristickým dojmem. Je to dáno tím, že výrobce jej historicky vůbec poprvé vyvedl ve dvou různých odstínech – v bílé a černé. Nově u něj nalezneme také modernější rozhraní USB-C.

Foto: archív výrobce

Ovladač DualSense

Hardwarová výbava

Vzhled PlayStationu 5 je zatím tajemstvím, nicméně výrobce již prozradil, jaké součástky se budou pod plastovými kryty konzole ukrývat. Pracovní tempo u pětky bude udávat upravený procesor AMD s architekturou Zen 2, který nabídne 8 jader a 16 pracovních vláken. U něj bude frekvence proměnlivá, přičemž maximální hodnota bude 3,5 GHz.

V případě grafického jádra označuje výrobce architekturu jako Custom RDNA 2. Důležité je nicméně to, že bude k dispozici 36 CU jednotek, které poběží až při frekvence 2,23 GHz. Výrobce přitom počítá s tím, že tyto součástky by měly dát dohromady výkon přesahující 10,2 TFLOPS. Počítá se s 16 GB paměti typu GDDR6 (256-bit) s propustností 448 GB/s.

Konzole by tak v praxi měla stačit na hraní v rozlišení 4K, a to při 60 snímcích za sekundu. Počítá se také s tím, že konzole bude obsahovat speciální ray tracing jádra, díky kterým nabídnou jednotlivé hry dechberoucí grafiku.

PlayStation 5 nabídne rychlou SSD jednotku s kapacitou 825 GB, další SSD bude možné připojit prostřednictvím NVMe slotu. Chybět nebude stejně jako u Xboxu ani podpora pro USB HDD a také 4K UHD Blu-ray mechanika.

Foto: archív výrobce

Ovladač DualSense

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Parametry nového Xboxu už nejsou tajemstvím

Po designu se rozhodla tento týden společnost Microsoft odhalit také parametry nového Xboxu Series X. Díky tomu již přesně víme, jaké součástky bude mít nová...

Výběr článků

Načítám