Hlavní obsah

Ve světě čipů přituhuje. USA chystají restrikce proti největšímu čínskému výrobci

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Huawei není jediná čínská společnost, která je trnem v oku administrativě amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ve hře je podle serveru CNBC a agentury Reuters také uvalení restrikcí na největšího čínského výrobce čipů Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC). Tlak na čínské technologické podniky tak podle všeho graduje.

Foto: Claro Cortes, Reuters

Budova společnosti Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC).

Článek

Již více než rok jsou uvaleny sankce na společnost Huawei a její dceřiné podniky, například na značku Honor. Kvůli tomu jsou již od loňského května takřka všechny nové telefony těchto firem nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. Kvůli uvalenému embargu totiž tyto značky u svých nových přístrojů nesmějí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici právě prostřednictvím AppGallery.

Další rána pro Huawei, přijde o čipy pro mobilní zařízení od giganta TSMC

Hardware

USA sankce navíc letos ještě přitvrdily, kvůli tomu například přišel Huawei o výrobní kapacity čipů v továrnách Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). Poslední várku čipů pro své chytré telefony a tablety dostane 14. září.

Již dříve se spekulovalo o tom, že spolupráce mezi SMIC a Huaweiem bude kvůli americkému tlaku také ukončena. Tak se ale zatím nestalo, což může být podle neoficiálních informací jedním z důvodů, proč administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa chystá restrikce také pro SMIC.

Nové americké sankce neovlivní pouze Huawei, ale prakticky celý trh

Mobil

Podle agentury Reuters mluvčí Pentagonu uvedla, že „ministerstvo obrany ve spolupráci s dalšími úřady rozhoduje o tom, zda je nutné zařadit firmu SMIC na černou obchodní listinu“. Pokud by se tak stalo, americké podniky by nesměly dodávat své produkty tomuto výrobci bez povolení amerických úřadů.

Server CNBC upřesnil, že úřady zkoumají také to, zda SMIC není napojen na čínský vojenský výzkum.

Zástupci SMIC uvedli, že jsou připraveni s americkými úřady jednat a doufají, že se vše podaří vyřešit tak, aby výroba nebyla nijak omezena. Podle nich jde pouze o „nedorozumění“. „Nejsme nijak napojeni na čínskou armádu,“ stojí v oficiálním prohlášení podniku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám