Hlavní obsah

Těžaři už ve velkém skupují SSD. A bude hůř

Novinky, rim

Černé obavy, že na trhu bude nedostatek SSD jednotek, se bohužel pomalu naplňují. Ve velkém je totiž podobně jako v případě grafických karet skupují těžaři, a to i v České republice. Nabídka se tak velmi ztenčuje. Situaci komplikuje také globální nedostatek počítačových čipů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco SSD jednotky s menší kapacitou jsou stále ještě k dispozici, nabídka vysokokapacitních modelů je žalostná. Disky s kapacitou 4 nebo 8 TB byste aktuálně napočítali na prstech jedné ruky. A to jde přitom o modely s cenovkou často přesahující pomyslnou hranici deseti tisíc korun.

Jak je z nabídky jednotlivých obchodů patrné, skladové zásoby se ztenčují také v případě modelů s menší kapacitou, i když v této kategorii je stále ještě z čeho vybírat. U některých modelů nicméně již prodejci uvádějí, že jsou beznadějně vyprodané a že nedovedou říci, kdy se situace změní.

Z ohlasů na uzavřených skupinách na Facebooku, které se věnují těžbě, je patrné, že disky skupují ve velkém tuzemští těžaři. Ti propadli kouzlu nové kryptoměny Chia, která se doposud těžila především v Číně a dalších asijských státech. Postupně si ale razí cestu do zbytku světa.

Výrobci nechtějí kolaps trhu dopustit. Kvůli nové kryptoměně vyrábějí speciální SSD

Hardware

Těžba je podobná jako u dalších kryptoměn, hlavní rozdíl je v tom, že místo výkonných grafických karet se používají právě rychlé SSD jednotky. I když se novodobí zlatokopové doposud zaměřovali především na modely určené pro firmy, které mají delší životnost, postupně se jejich orientace mění i na modely určené pro běžné uživatele – firemní SSD jsou také již nedostatkovým zbožím.

SSD jednotky se přitom dnes již běžně montují do drtivé většiny stolních počítačů a notebooků. Jejich nedostatek by mohl tedy v konečném důsledku způsobit, že na pultech obchodů budou chybět i sestavy.

Výrobce vyhrožuje ztrátou záruky

Na problém s dostupností SSD už jako první zareagovala společnost Galax. Tento výrobce vydal prohlášení, ve kterém varuje, že lidé přijdou o záruku, pokud budou na SSD těžit.

Každé SSD má totiž omezenou životnost, která se zpravidla vyjadřuje jednotkou TBW (terabytes written), tedy počtem zapsaných terabajtů. Pokud dojde k poruše disku po nadměrném používání, které je možné vyčíst z ovládacího softwaru SSD, výrobce jednoduše nebude opravu podle vlastního prohlášení vůbec řešit.

I když je společnost Galax zatím pouze první vlaštovkou, je vcelku možné, že se touto strategií inspirují i další výrobci. Zda to bude stačit k zastavení těžařského boomu – alespoň v oblasti SSD, zatím bohužel není jasné.

Budete těžit? Přijdete o záruku, varuje výrobce disků

Internet a PC

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám