Hlavní obsah

Zmizí SSD z obchodů? Využívají se k těžbě nové kryptoměny

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace na trhu se špičkovými komponentami je neutěšená. Poptávka totiž kvůli rostoucím kurzům nejrůznějších kryptoměn stoupla natolik, že poskládat si herní PC není v dnešní době prakticky možné. Například grafické karty jsou totiž beznadějně vyprodané. A bude hůř, kvůli nové kryptoměně by z pultů obchodů mohly zmizet také rychlé SSD jednotky. Upozornil na to server IT Home.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá. Velký podíl na nedostupnosti nových grafik mají také těžaři. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Těžaři se nechtějí herních grafik vzdát. Už řeší, jak obejít omezení výkonu

Hardware

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

A podobně to funguje také u nové kryptoměny zvané Chia, která především v Číně zažívá obrovský boom. Rozdíl je nicméně v tom, že místo výkonných grafických karet se používají především rychlé SSD jednotky.

I když se novodobí zlatokopové zaměřují především na modely určené pro firmy, které mají delší životnost, je patrně jen otázkou času, než k těžbě budou využívat i rychlé SSD jednotky, které se běžně montují do stolních počítačů i notebooků.

Grafiky výrazně podražily

Server IT Home správně poznamenává, že tím by se mohl celý trh datových úložišť dostat do stejné křeče, v jaké je nyní segment herních grafik. Ty prakticky v obchodech nejsou již několik měsíců, a když se už nějaký model skladem objeví, prodejci za něj chtějí mnohonásobně více než loni.

Na to pochopitelně zareagoval také trh se secondhandovými kartami, kdy se na bazarech prodávají klidně i několik let staré grafiky za vyšší částky než v době pořízení. Zatímco loni se dal například model GeForce RTX 2080 Ti sehnat z druhé ruky klidně i za 16 000 Kč, letos se nabídky šplhají klidně i na více než 40 000 Kč.

Levná herní grafika? Překupníci chtějí klidně i 38 000 Kč

Hardware

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám