Hlavní obsah

Rozšířená realita zlákala i Apple, vlastní brýle ukáže za dva roky

Novinky, lez

V kuloárech se již delší dobu hovoří o tom, že společnost Apple chystá zbrusu nový produkt. Řeč je o brýlích pro rozšířenou realitu. Ty by se podle agentury Bloomberg měly ukázat už v roce 2019, kdy je americký počítačový gigant nabídne společně s další generací chytrého telefonu iPhone.

Foto: mif, Novinky

Brýle pro rozšířenou realitu by se měly ukázat společně s další generací iPhonu. (Ilustrační foto)

Článek

Že americký počítačový gigant skutečně něco chystá, naznačil už v polovině loňského roku šéf Applu Tim Cook v rozhovoru pro deník The Washington Post. „Rozšířená realita je velmi zajímavá a svým způsobem klíčová technologie,“ prohlásil Cook v reakci na otázku, co dalšího Apple chystá.

Naznačil, že americkému softwarovému gigantu půjde stejně jako v minulosti především o uživatelský zážitek. „Vždy se budeme vracet k tomu, co zákazník od nás chce – a to je uživatelský zážitek, který je bezproblémový,“ konstatoval šéf Applu.

Původně se předpokládalo, že se brýle ukážou na přelomu letošního a příštího roku, nakonec si však fanoušci přístrojů s logem nakousnutého jablka budou muset počkat o něco déle – do roku 2019.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf Applu Tim Cook na pondělní tiskovce

Americký počítačový gigant na brýlích údajně spolupracuje se společností Carl Zeiss AG. Ta je brána za jednu z nejúspěšnějších firem v oblasti výroby čoček a optických systémů. Je tedy ideálním partnerem pro výrobu brýlí, a to i těch chytrých.

Spojení sice nebylo oficiálně potvrzeno, nicméně právě podnik Carl Zeiss AG měl letos v lednu na největším veletrhu CES v americkém Las Vegas svůj stánek v sekci Rozšířené reality, a to i přesto, že žádný takový produkt na akci představitelé společnosti neukázali.

Všímavý technologický bloger Robert Scoble u stánku jen před zástupci firmy vtipně prohodil, zda jim zakázal vystavovat nový produkt Cook. Odpovědí mu bylo jen mlčení a nervózní úsměvy zaměstnanců.

Konkurence pro Microsoft?

Přestože žádné konkrétní parametry brýlí od Applu zatím nezazněly, lze předpokládat, že novinka bude pracovat na velmi podobném principu jako chytré brýle HoloLens od společnosti Microsoft.

BEZ KOMENTÁŘE: Headset pro rozšířenou realitu Microsoft HoloLens v akciVideo: Microsoft

Jejich přední část je průhledná jako opravdové brýle. Když je má uživatel na sobě, vidí skutečné objekty před sebou. V rohu u každého oka se však ukrývá speciální kamera, která dokáže promítat obraz na hledí v reálném čase.

V praxi to pak vypadá tak, jako by skutečně byl před vámi vytvořen virtuální předmět. Vše se ale odehrává pouze v náhlavní sadě. HoloLens přitom nemá najít uplatnění pouze u her, ale také u celé řady aplikací.

Už nyní je k dispozici například program Skype. U něj se volající zobrazí na virtuálním displeji před vámi a je jedno, jestli zrovna cestujete hromadnou dopravou, nebo sedíte doma na gauči. Nabídka aplikací by se měla postupem času rozrůstat.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám