Hlavní obsah

Nové konzole od Microsoftu se prodávají po milionech, na PlayStation ale nestačí

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft vyložila karty na stůl. Prozradila, že oba nové Xboxy se prodávají po milionech. V prodejích dokonce již předčily předchozí generaci. Konkurenční PlayStation 5 od Sony je na tom ale ještě podstatně lépe.

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archív výrobce

 
Článek

Společnost Microsoft v hospodářských výsledcích nerozlišuje výkonný Xbox Series X od levnějšího modelu Xbox Series S. Nově vydaná zpráva pouze uvádí, že se za posledních osm měsíců – konkrétně od 10. listopadu do 30. června – prodalo 6,5 milionu konzolí nové generace.

Sony již prodalo 10 milionů PlayStationů 5. Poptávka ale stále převyšuje nabídku

Hardware

Pro srovnání: ve stejném období se prodalo pouze 5,7 milionu Xboxů One a pět milionů Xboxů 360. Současná generace televizních konzolí od amerického softwarového gigantu je tak v celé historii nejúspěšnější.

Sony je na tom s PlayStationem 5, který se také nabízí ve dvou provedeních, ještě lépe. Koupilo si jej prakticky za stejně dlouhou dobu deset milionů lidí. Standardní pětka vyjde případné zájemce na 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak na 10 790 Kč.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

Aktuálně však v obchodech není k mání ani jeden z nových PlayStationů. A to samé platí také o výkonném Xboxu Series X. V podstatě tak jedinou konzolí nové generace, kterou je možné v současnosti zakoupit, je Xbox Series S. Levnější provedení stojí 7999 Kč, cenovka v případě dražší varianty činí 13 499 Kč.

Atraktivnější cenovky dosáhl Microsoft vcelku jednoduše, snížil výkon konzole, navíc ubral i optickou mechaniku. Levnější Xbox Series S vychází designově ze stejného konceptu jako jeho bratříček. Místo černé barvy ale výrobce vsadil na bílou, černý je pouze kruhový větrací otvor na boku. Ve srovnání s Xkem je také novinka daleko kompaktnější – je užší a zároveň také nižší.

Foto: archív výrobce

Oba nové Xboxy vedle sebe (vlevo je verze Series X)

Malá novinka nabídne rychlou SSD jednotku s kapacitou 512 GB. Grafické jádro podporuje ray tracing, tedy věrnější grafiku. Konzole je schopna přirozeněji vykreslovat stíny, světla a odlesky.

Výkonu by Xbox Series S měl mít dostatek na hraní v rozlišení 1440p, a to až při 120 snímcích za sekundu. Stejně tak nabízí konzole dostatek systémových prostředků pro převod her z Full HD na rozlišení 4K (upscaling). Na plnohodnotné hraní ve 4K je však stavěna spíše konzole Series X.

Představení levnější konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Nové herní konzole se ukážou ještě letos

V letošním roce by se měly ukázat dvě zajímavé herní konzole, každá bude přitom z úplně jiného těsta. Zatímco jedna bude lákat na originální hry, druhá bude...

Výběr článků

Načítám