Hlavní obsah

Německo láká výrobce čipů. Vláda přislíbila podporu 14 miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hannover

Německá vláda chce přilákat výrobce čipů podporou ve výši 14 miliard eur (344 miliard Kč). Na setkání rodinných podniků v Hannoveru to uvedl ministr hospodářství Robert Habeck.

Foto: Yves Herman, Reuters

Počítačové čipy (ilustrační foto)

Článek

Habeck dodal, že nedostatek polovodičů používaných v různých oblastech – od chytrých telefonů až po automobily – představuje obrovský problém. Nedostatek čipů výrazně narušil plány klíčových odvětví ekonomiky. Potýkají se s ním například výrobci aut či elektroniky.

Evropská unie v únoru oznámila, že ve snaze snížit závislost na dovozu nedostatkových mikročipů uvolní 11 miliard eur na podporu jejich vývoje v Evropě. Širší plán má podle Evropské komise do konce desetiletí vyvolat investice v celkovém objemu přes 43 miliard eur (téměř 1,1 bilionu Kč). Unijní exekutiva chce také členským zemím usnadnit subvencování vývoje a výroby polovodičových součástek.

V březnu americký výrobce čipů Intel oznámil, že si jako místo pro nový obrovský komplex na výrobu čipů v hodnotě 17 miliard eur vybral německé město Magdeburg. Vládní zdroje tehdy uvedly, že stát tento projekt podpořil miliardami eur.

Nedostatek čipů trápí celý svět

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám