Hlavní obsah

Největší výrobce počítačů hlásí rekordní zisk. Díky pandemii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský výrobce počítačů Lenovo Group v loňském fiskálním roce vykázal rekordní výsledky. Čistý zisk se zvýšil o 77 procent na 1,18 miliardy USD (24,6 miliardy Kč) a tržby poprvé překonaly hranici 60 miliard USD. Hospodaření podpořila vysoká poptávka po počítačích v době pandemie nemoci covid-19, kdy mnoho lidí pracovalo a učilo se z domova. Uvedla to ve čtvrtečním prohlášení společnost, která je největším výrobcem osobních počítačů na světě.

Foto: archív výrobce

Lenovo Legion Y740 (ilustrační foto)

Článek

Tržby za rok do konce března stouply o 20 procent na 60,7 miliardy USD. Zisk před zdaněním se zvýšil o 74 procent na 1,77 miliardy USD.

V samotném fiskálním čtvrtém čtvrtletí vzrostl čistý zisk o 512 procent na 260 milionů USD. Překonal tak odhady analytiků dotazovaných společností Refinitiv, kteří čekali zisk 204,7 milionu USD. Tržby se zvýšily o 48 procent na 15,63 miliardy USD, analytici předpokládali tržby 14,33 miliardy USD. Zisk před zdaněním stoupl o 392 procent na 380 milionů USD.

Podle výzkumné společnosti Gartner se celosvětové dodávky osobních počítačů na trhy za leden až březen zvýšily téměř o třetinu, což byl nejvyšší růst za dvě desetiletí, kdy Gartner tento údaj sleduje. Lenovo ve čtvrtletí posílilo svoji pozici na trhu s osobními počítači, celkem mělo na trhu čtvrtinový podíl. Druhá byla firma HP s podílem 21,4 procenta a třetí Dell Technologies s podílem 16,5 procenta, napsala agentura Reuters.

Z počítačů je nedostatkové zboží. Kvůli nedostupnosti komponent

Hardware

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Největší trh se smartphony rekordně roste

Největším trhem s chytrými telefony je nepřekvapivě Čína. Podle nejnovějších dat čínské Akademie informačních a komunikačních technologií (CAICT) navíc dál...

Výběr článků

Načítám