Hlavní obsah

Nagoja vyroste v Benátkách nad Jizerou. Seznam.cz buduje datové centrum za 200 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benátky nad Jizerou

Zástupci společnosti Seznam.cz v úterý v Benátkách nad Jizerou poklepáním na základní kámen slavnostně zahájili stavbu svého nového datového centra, které nese název Nagoja. Obří komplex počítačových serverů bude schraňovat uživatelská data a zajišťovat provoz klíčových služeb už v příštím roce.

Slavnostní poklepání základního kamene nového datového centra NagojaVideo: Novinky

 
Článek

„Diváci nás znají především jako uživatelé našich služeb, ale ty služby potřebuje ve skutečnosti něco pohánět. A to jsou právě ty servery, které jsou umístěny v datových centrech,“ uvedl pro Novinky.cz Vlastimil Pečínka, technický ředitel společnosti Seznam.cz.

Jedno centrum už společnost provozuje v pražských Horních Počernicích.

Druhé datové centrum, které v letošním roce vyroste v Benátkách nad Jizerou, je pro Seznam.cz klíčové. „Záleží nám na našich uživatelích, právě proto potřebujeme mít dostupnost služeb co nejvyšší. To v praxi znamená, že při výpadku jednoho datového centra potřebujeme dál obsluhovat naše služby,“ prohlásil místopředseda představenstva společnosti Seznam.cz Pavel Zima.

Foto: Seznam.cz

Vizualizace datového centra Nagoja, které bude stát v Benátkách nad Jizerou.

„Nyní máme pronajaté datové centrum, kam už se nevejdeme, a zároveň nám i končí nájemní smlouva. Naše servery jsou pro nás klíčové, jejich provoz chceme mít plně pod kontrolou, proto jsme se rozhodli, že si postavíme druhé datové centrum,“ konstatoval Zima.

Samotná stavba započne již příští týden, s ostrým provozem se počítá v příštím roce. „Stavba by měla skončit zhruba v září, do konce roku bychom měli rozjet všechny technologie. V lednu počítáme s testovacím provozem, v únoru se budou už stěhovat servery,“ přiblížil časový harmonogram místopředseda představenstva.

Foto: mif, Novinky

Slavnostní poklepání základního kamene nového datového centra Nagoja společnosti Seznam.cz. Zleva: manažer datových center Seznam.cz Pavel Berounský, technický ředitel Seznam.cz Vlastimil Pečínka a místopředseda představenstva Seznam.cz Pavel Zima.

Sofistikované chlazení, příkonem až 3MW

Seznam.cz investuje stavbu nového datacentra z vlastních peněz, jde o částku přes 200 milionů korun. Celý komplex bude stát na ploše o velikosti 1200 m2, ve dvou sálech bude umístěno 200 racků  (systémy pro instalaci serverů a dalšího vybavení). Počítá se s příkonem až 3MW.

Nagoja bude mít velmi sofistikovaný systém chlazení, který počítá i s využitím dešťové vody. K chlazení se bude používat také venkovní vzduch, který bude pochopitelně filtrován a u kterého bude v případě potřeby také upravována vlhkost. Nedílnou součástí datového centra budou také dieselagregáty v kontejnerovém provedení s podzemními nádržemi na naftu, ty zajistí provoz i v případě výpadku elektrické energie.

Seznam.cz slavnostně otevřel Kokuru

Hardware

Nagoja tedy zcela nahradí kapacity, které si Seznam.cz pronajímal v datovém centru Nagano od společnosti O2. I nadále bude fungovat také první datové centrum Kokura, které bylo otevřeno v roce 2015 v pražských Horních Počernicích. Seznam.cz bude zároveň využívat pronajaté datové centrum Ósaka v pražských Stodůlkách.

„Pro nás je to samozřejmě součást našeho byznysu – mít datová centra a provozovat je. My jsme česká firma, tak proč nemít data v České republice. Máme je tady dlouhodobě a plánujeme tady dlouhodobě být,“ uzavřel Pečínka.

Foto: Seznam.cz

Datové centrum Kokura

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám