Hlavní obsah

Mobily byly jen začátek. Huawei nepodrží ani výrobci součástek pro notebooky

Novinky, mif

Američané sice v úterý zmírnili dočasně restrikce vůči čínské společnosti Huawei, podnik ale rozhodně ještě vyhráno nemá. Technologičtí giganti, kteří ukončili s firmou spolupráci, zatím své rozhodnutí nezrušili. To se přitom netýká pouze mobilního byznysu, ale také segmentu notebooků.

Foto: archív výrobce

Huawei MateBook X Pro (ilustrační foto)

Článek

Už v pondělí informovala o ukončení spolupráce americká společnost Intel. Ta je největším výrobcem procesorů na světě, přičemž se specializuje hlavně na klasické počítače a servery.

Právě první zmiňovaná kategorie bude bolet Huawei patrně nejvíce. Podnik se totiž poslední dva roky snaží pod značkou Huawei i Honor rozjet byznys s notebooky. Z toho ale bez čipů od Intelu nic nebude.

Čínská firma by se sice mohla obrátit na konkurenční společnost AMD, ale ukončení spolupráce oznámily v noci na úterý další podniky. Například největší výrobce grafických karet na světě – společnost Nvidia, ale také Microsoft, který stojí za operačním systémem Windows.

V současnosti tak vše nasvědčuje tomu, že bez těchto tří klíčových hráčů bude notebookový byznys pro Huawei neudržitelný.

Mezi další společnosti, které – alespoň prozatím – ukončily spolupráci, patří Broadcom, Qualcomm či Xilinx. Všechny tyto společnosti vyrábí důležité součástky pro počítače i mobilní zařízení. Spolupráci ukončila také společnost Google, která stojí za operačním systémem Android. Právě kvůli tomu se z mobilů Huawei mohou stát neprodejné cihly.

Huawei má zásoby na tři měsíce

Huawei v prohlášení uvedl, že má zásoby čipů a dalších důležitých komponent přinejmenším na tři další měsíce. Na možné zablokování součástek pro výrobu se podnik připravoval už od poloviny roku 2018.

Podle serveru Engadget nicméně manažeři podniku doufají v to, že se během tohoto období podaří dospět ke smíru mezi Čínou a USA, načež bude Huawei vymazán z černé listiny amerického ministerstva obchodu.

Kritika ze strany USA

Společnost Huawei se dostala do centra pozornosti kvůli obviněním ze strany Spojených států, že její zařízení pro telekomunikační sítě by mohla čínská vláda využívat ke špionáži. Huawei obvinění ohledně špionáže odmítá.

Spojené státy se snaží přimět své spojence, aby společnost Huawei z bezpečnostních důvodů vyloučili z budování mobilních sítí páté generace (5G). Firma uvedla, že do konce března podepsala s operátory 40 kontraktů na tyto sítě.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, už nyní provádí v České republice.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Může se Vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám