Hlavní obsah

Finové staví jeden z nejvýkonnějších superpočítačů. Používat ho budou i Češi

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kajaani

Ve finském městě Kajaani vyroste v průběhu příštího roku nový superpočítač zvaný LUMI. Ten má podle současných plánů patřit k nejvýkonnějším na světě. Využívat jej přitom budou moci i další evropské státy, mezi nimiž nechybí ani Česká republika. Informovalo o tom ministerstvo školství.

Foto: koláž Novinky.cz

Vizualizace superpočítače LUMI

Článek

LUMI má být po všech stránkách špičkový superpočítač. Slibuje výkon až 552 PFlop/s, řečí čísel tedy dovede zpracovat více než více než 375 milionů miliard výpočtů za vteřinu.

Abychom si lépe představili, o jak vysoký výkon vlastně jde, dovolíme si přirovnání k Česku. V příštím roce bude totiž v Ostravě postaven nejvýkonnější tuzemský superpočítač pod záštitou národního superpočítačového centra IT4Innovations, ten přitom nabídne výkon „pouze“ 15,2 PFlop/s.

Přitom i český superpočítač bude tak výkonný, že bude schopen za pár hodin spočítat stejně náročnou úlohu, která by jinak extrémně výkonným domácím počítačům trvala celý rok. LUMI přesto bude ještě mnohonásobně výkonnější, má se řadit k těm nejvýkonnějším superpočítačům na světě.

Nejvýkonnější český superpočítač bude stát v Ostravě

Hardware

Výhradně obnovitelné zdroje energie

Vážit má přibližně 150 tun a rozkládat se bude na ploše 150 metrů čtverečních, což je velikost odpovídající tenisovému kurtu. Potěšující je, že navzdory velmi vysokému výkonu bude uhlíkově neutrální a bude využívat výlučně obnovitelné zdroje energie.

Očekává se, že celkové náklady na tento superpočítač včetně instalace a správy dosáhnou do roku 2026 částky 200 milionů eur (5,4 miliardy korun), z nichž 140 milionů eur (3,8 miliardy korun) představuje investici na samotný superpočítač.

Náklady na superpočítač LUMI budou rozděleny mezi Evropskou komisi (100 milionů eur; 2,7 miliardy korun) a dalších devět evropských zemí zapojených do konsorcia LUMI (50 milionů eur; 1,35 miliardy korun). Jedná se o Belgii, Dánsko, Estonsko, Finsko, Island, Norsko, Polsko, Švédsko a Švýcarsko.

Česká republika prostřednictvím ministerstva školství uhradila za přístup k superpočítači 1,6 milionu eur, tedy v přepočtu necelých 43 milionů korun.

Jak pracují superpočítače
Superpočítače zabírají na rozdíl od běžných stolních počítačů celé budovy. Jsou sestaveny z tisíců procesorů a mají stejný výkon jako stovky běžných PC. To, co dokáže superpočítač spočítat za jediný den, by trvalo běžnému domácímu PC celý rok.Tomu odpovídá také jejich cena. Superpočítače jsou stejně drahé jako luxusně zařízené rodinné domy. Takto výkonné stroje zkoumají lidskou DNA, dešifrují tajné informace nebo počítají pohyb vesmíru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám