Hlavní obsah

Nejvýkonnější český superpočítač bude stát v Ostravě

Novinky, Ondřej Husák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

V Ostravě bude stát nejvýkonnější český superpočítač. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations kvůli tomu podepsalo již minulý měsíc smlouvu o nákupu s Evropským společným podnikem pro vysoce výkonnou výpočetní techniku (EuroHPC JU) a společností Hewlett Packard Enterprise (HPE), která systém dodá. Nový superpočítač bude sloužit akademické obci, ale také průmyslovým podnikům.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„IT4Innovations se dlouhodobě etabluje jako přední výzkumné, vývojové a inovační centrum v oblasti vysoce výkonného počítání, datových analýz a umělé inteligence s výbornou reputací v rámci celé Evropy. Věřím, že pořízením tohoto systému se pozice IT4Innovations coby významného evropského superpočítačového centra ještě více upevní a zároveň naší univerzitě přinese zajímavé projekty jak vlastních, tak externích uživatelů z akademické obce či průmyslových partnerů,“ prohlásil Václav Snášel, rektor VŠB – Technické univerzity Ostrava.

O krok blíže kvantovému počítači? Čeští vědci testují materiály pro přenos signálu beze ztrát

Hardware

Nejvýkonnější český superpočítač, který nalezne domov ve třetím největším městě České republiky, bude disponovat výkonem 15,2 PFlop/s. Díky tomu by měl být schopen za pár hodin spočítat stejně náročnou úlohu, která by jinak extrémně výkonným domácím počítačům trvala celý rok.

Obrovskému výpočetnímu výkonu odpovídají i použité součástky. Tento monstrózní stroj bude pohánět více než 100 000 procesorových jader a 250 TB operační paměti. K dispozici bude dále více než 3,8 milionu CUDA jader, 240 000 tensorových jader akcelerátorů NVIDIA A100 Tensor Core GPU s celkově 22,4 TB superrychlé HBM2 paměti. Samozřejmostí je i rychlá disková kapacita s výkonem 1 TB/s.

Stamilionová investice

S ohledem na nabízený výkon pravděpodobně nikoho nepřekvapí, že celý stroj vyjde ve srovnání i s těmi nejlepšími domácími počítači mnohonásobně dráž. Stát bude 14,86 milionu eur, tedy v přepočtu 400,85 milionu korun.

Z této částky 35 procent nákladů (5,13 milionu eur) bude uhrazeno prostřednictvím společného evropského podniku EuroHPC JU. Zbývající náklady ve výši 9,73 milionu eur budou financovány prostřednictvím Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) za podpory zdrojů Evropských strukturálních a investičních fondů.

Instalace a zprovoznění tohoto unikátního výpočetního systému se plánuje na první čtvrtletí roku 2021 a jeho služba vědě, průmyslu i společnosti se plánuje až do roku 2025. Jeho celkové provozní náklady v letech 2021 až 2025 se odhadují na 14 milionů eur.

Ostravský superpočítač se bude skládat z šesti hlavních částí:
univerzální část pro tradiční numerické simulace, kterou bude tvořit 720 počítačových serverů s celkovým teoretickým výpočetním výkonem 3,8 PFlop/s,
akcelerovaná část tvořená 70 servery, přičemž každý z nich bude osazen 8 GPU akcelerátory s celkovým teoretickým výpočetním výkonem 11 PFlop/s pro standardní HPC simulace a až 150 PFlop/s pro výpočty umělé inteligence,
část navržená pro zpracování rozsáhlých datových souborů poskytující až 24 TB sdílené paměti a výkon 74 TFlop/s,
36 serverů s celkovým výkonem 131 TFlop/s vyhrazených k poskytování cloudových služeb,
vysokorychlostní síť, která bude sloužit jak k propojení všech částí dohromady, tak i k propojení jednotlivých serverů rychlostí až 200 Gb/s,
rychlé datové úložiště poskytne kapacitu více než 1 PB pro vysokorychlostní ukládání uživatelských dat rychlostí až 1 TB/s, zejména pro simulace i výpočty v oblasti náročné datové analýzy a umělé inteligence.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám