Hlavní obsah

Extrémně rychlá paměťová karta pro fotoaparáty pojme až deset tisíc fotek

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Verbatim uvedla na český trh novou vysokokapacitní paměťovou kartu standardu SDHC. Novinka nabídne kapacitu 32 GB a nahrávání v reálném čase s garantovanou minimální zápisovou rychlostí 6 MB/s, což z ní dělá ideální flash kartu i pro profesionální digitální fotografování. Stejně tak ale karta poslouží i v HD videokamerách, mobilních telefonech nebo kapesních počítačích.

Článek

Nová flash karta patří do třídy 6, tedy v dnešní době do nejvyšší dostupné rychlostní třídy. Uživatelé na ni mohou uložit více než deset tisíc JPEG fotografií z desetimegapixelového fotoaparátu nebo až čtyři hodiny videa nahraného HD videokamerou v maximálním rozlišení.

Díky technologii rychlého záznamu je nová paměťová karta vhodná nejen pro profesionální digitální zrcadlovky, ale také pro záznam videa s nejnovějšími HD videokamerami,“ uvedl Hans Christoph Kaiser ze společnosti Verbatim.

Přečtěte si také: Drahocenná data všude s sebou aneb na co ukládat

Stejně rychlou paměťovou kartu šesté rychlostní třídy nabízí již nějakou dobu například i společnosti A-DATA nebo OCZ, žádná z nich ale nedosahuje tak vysoké kapacity úložného prostoru.

Paměťová karta Verbatim SDHC Class 6 s kapacitou 32 GB je již nyní dostupná v některých obchodech za bezmála tři tisíce korun. V následující tabulce jsme shrnuli zajímavé produkty, u kterých rychlou paměťovou kartu využijete nejvíce.

Kde se uplatní paměťová karta nejvíce
Miniaturní videokamer, která umí nahrávat HD video
Videokamera Toshiba Camileo S10 je velmi lehký přístroj, který není problém nosit všude sebou. Kamerka nabídne čtyřnásobný digitální zoom (dvojnásobný pro maximální rozlišení). :. Toshiba Camileo S10. Foto: Archiv Video dokáže kamera ukládat v kompresním formátu H.264/MOV, díky čemuž je možné uložit větší množství dat. Maximální rozlišení videozáznamu je plné HD 1080p při 30 snímcích za sekundu. Kromě videa dokáže zařízení díky režimu fotoaparát nahradit i digitální fotoaparát. Více se o kaměře dozvíte ZDE.
Profesionální digitální zrcadlovka
Model D3X disponuje CMOS obrazovým snímačem s vysokým rozlišením 24,5 Mpix. To odpovídá plnému kinofilmovému formátu u fotoaparátů Nikon označovaného jako FX. Hlavní výhodou větší velikosti snímače je především nižší šum. Ten se projeví za horších světelných podmínek při vyšší citlivosti ISO nastavitelné v rozmezí 100 až 1600.  :. Nikon D3X. Foto: Archiv Díky nové technologii zpracování obrazu a systému měření expozice 3D-Color Matrix II, je možné pořizovat snímky v rozlišení až 6048 x 4032 obrazových bodů. Samozřejmostí je u fotoaparátu funkce zobrazení histogramu, možnost nastavení světových časů a mnohé další. Fotoaparát je kompatibilní s objektivy Nikkor s bajonetem F, AF propojením a AF kontakty. Více se o fotoaparátu dozvíte ZDE.
Miniaturní netbooky
Některé miniaturní netbooky mají místo klasického pevného disku speciální SSD disk. Ten je oproti tradičnímu pevnému disku energeticky méně náročný, nabízí ale zpravidla kapacitu jen 4 nebo 8 GB. Rychlá paměťová karta tak může až zčtyřnásobit dosavadní úložný prostor. :. Lenovo IdeaPad S9e Netbooky, jak se také jinak říká těmto kompaktním přenosným počítačům, jsou nejčastěji osazovány čipy Intel Atom. Ty nepatří mezi žádné výkonové přeborníky, přestože pracují s poměrně vysokými kmitočty. Jejich rychlost zhruba odpovídá sestavě z roku 2000, která měla v sobě nainstalován procesor třídy Pentium III.Více informací o netboocích naleznete ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám