Hlavní obsah

Apple za víkend prodal tři milióny iPadů, o novém modelu ale mlčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Apple od pátku do neděle prodala tři milióny tabletů iPad. Firma v pátek zahájila prodej iPadu Mini a tabletu iPad čtvrté generace, podrobnosti k prodeji jednotlivých modelů ale nesdělila. Apple jen uvedl, že hodnota tři milióny prodaných tabletů u modelů pouze s Wi-Fi je za první víkend dvakrát vyšší, než u předchozího tabletu třetí generace. Ten je na trhu od března.

Foto: Reuters

iPad Mini

Článek

"Poptávka po tabletech iPad Mini překročila počáteční nabídku, a i když řada předběžných objednávek byla vyřízena, část jich vyřídíme až později v tomto měsíci," uvedli zástupci Applu v prohlášení. "Usilovně se snažíme vyrábět rychleji, abychom uspokojili ten fantastický zájem," sdělil šéf Applu Tim Cook.

Server Gizmodo nicméně upozorňuje, že Apple nesdělil, jak velký je zájem o nový iPad Mini. Počet tři milióny prodaných tabletů podle serveru totiž zahrnuje nejen iPad Mini a tablet iPad čtvrté generace, ale i starší model iPad 2.

Foto: Reuters

iPad Mini

"Je to výborné číslo, o tom není pochyb. A zřejmě by jim záviděl Amazon i Microsoft a je jedno, kolik z toho celku připadá na jaký model. Nicméně to, že Apple nechce být konkrétnější a že nevyprodal produkt, o němž se myslelo, že bude nedostatkový, je důvod k zamyšlení," poznamenává Brian Barrett ze serveru Gizmodo.

Zájem o nový iPad Mini byl v pátek mnohem slabší, než na co byl Apple v minulosti zvyklý. Před obchody v Asii, kde se tablet začal prodávat nejdříve, na začátku otevírací doby čekaly podle agentury Reuters většinou jen desítky lidí. V hlavním obchodě Applu v Hongkongu personál zpočátku dokonce početně převažoval nad zákazníky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První šťastlivci si koupili nový iPad MiniVideo: Reuters

Za základní verzi iPadu Mini lidé zaplatí 8490 Kč a za nejvybavenější variantu 16 090 korun. Malý iPad je tak v průměru o čtyři tisíce korun levnější než klasická varianta s 9,7palcovým displejem. [celá zpráva]

Co umí iPad Mini

Foto: Apple

iPad Mini

Zatím všechny generace tabletů od Applu měly displej s úhlopříčkou 9,7 palce. iPad Mini má ale pouze 7,9palcovou plochu s rozlišením 1024 x 768 obrazových bodů. Díky redukci rozměrů je o polovinu lehčí než předchozí verze, přitom ale bude stejně výkonný.

Bývalý šéf a jeden ze spoluzakladatelů Applu Steve Jobs přitom vždy tablety s menší úhlopříčkou odmítal. Podle některých analytiků ale jablečný výrobce nemá s ohledem na stále úspěšnější konkurenci na výběr. [celá zpráva]

iPad Mini bude mít také nový dokovací konektor, stejně jako iPhone 5. „Konektor bude o 80 % menší, díky čemuž se s ním bude snáze manipulovat,“ prohlásil šéf marketingu společnosti Apple Philip Schiller. Dokoupit bude přitom možné speciální redukci, aby lidé mohli používat i staré nabíječky.

Pro srovnání ceny tabletu Samsung Galaxy Tab II se sedmipalcovým displejem startují podle nákupního rádce Zboží.cz na 5587 Kč. Stejně vybavený Asus Nexus 7 je pak možné pořídit za 5500 Kč a Kindle Fire od Amazonu za 5489 Kč. Na trhu se najdou ale ještě levnější přístroje, například PocketBook Surfpad vyjde na 2799 Kč. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám