Hlavní obsah

Apple omladil nabídku počítačů i tabletů. A to není všechno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned několik zajímavých novinek bylo k vidění minulý týden na první velké tiskovce společnosti Apple. Americký počítačový gigant na ní odhalil novou barevnou variantu chytrého telefonu iPhone, zcela přepracovanou all-in-one sestavu iMac, další generaci tabletu iPad Pro, chytrý přívěšek AirTag či multimediální centrum Apple TV 4K. Nyní míří jednotlivé novinky do prodeje.

Představení all-in-one sestavy Apple iMac (2021)Video: archiv výrobce

 
Článek

Patrně největší pozornost budil nový iMac, který staví vůbec poprvé v historii na čipu Apple M1. Ten se osvědčil už loni v nových MacBoocích a Macu Mini. Díky němu jsou nové stroje velmi tiché, a přitom si zachovávají nadprůměrný výkon.

Nový čip Apple M1 staví na jiné architektuře než procesory od Intelu. Jedná se o procesory založené na architektuře ARM, které se v současnosti používají hlavně v mobilních telefonech a tabletech spíše než v počítačích. Kvůli tomu potřebuje speciálně upravené aplikace. Vyniká však optimalizací a nízkou spotřebou.

Foto: archiv výrobce

Apple iMac (2021)

Apple iMac byl vždy all-in-one systémem, který integruje všechny důležité součástky do monitoru. Na tom se nic nemění ani s novinkou. Ta ale prošla velkou dietou, díky novým komponentám, které jsou kompaktnější, je tloušťka celého stroje až neuvěřitelná. V podstatě ani na pohled nepoznáte, že jde o plnohodnotný počítač – novinka je totiž tenčí než většina dnešních monitorů.

Ceny startují na 37 990 Kč, přičemž v pátek odstartovaly předobjednávky. Apple slibuje, že skladem bude novinka v polovině května. Jako vždy ale platí, že přednost mají ti, kdo objednají dříve.

Nejlevnější iMac přijde s osekanou konfigurací

Hardware

Šikovný hybrid

Minulý týden jsme se dočkali také vylepšeného iPadu Pro, v jehož útrobách také tepe procesor Apple M1. Výkonem se tedy může měřit s novým iMacem či špičkovým MacBookem Pro. Jde ale o nejmenší zařízení, ve kterém čip z dílny Applu tepe.

Díky novému čipu M1 je iPad Pro výkonnější až o 50 % proti předchozí generaci, grafika je svižnější o 40 % a úložiště dokonce až dvakrát rychlejší. K dispozici bude úložiště o velikosti až 2 TB, na výběr je mezi 11- a 12,9palcovou obrazovkou. Po vzoru iPhonů podporuje nový iPad Pro také 5G internet.

Představení tabletu Apple iPad Pro (2021).Video: archív výrobce

Historicky měly iPady prakticky vždycky horší fotoaparáty než iPhony. Tomu je ale s novou generací konec. Nový iPad Pro má údajně stejně kvalitní fotoaparáty jako iPhony 12, aby streameři mohli v terénu natáčet rovnou na něj a nemuseli video stahovat před stříháním z iPhonu do iPadu.

Cena iPadu Pro startuje na 22 990 Kč, vyšplhat se ale v případě nejvybavenější verze mohou klidně až na více než 65 tisíc korun. Na druhou stranu jde o zařízení, které bez problémů zastane i funkci notebooku díky odnímatelné klávesnici. Ta se však kupuje zvlášť.

Dostupnost je stejná jako v případě iMacu. Od pátku je tedy možné předobjednávat, na pultech obchodů se iPad Pro objeví v polovině května.

Novinek bylo více

Apple odhalil minulý týden daleko více novinek. K vidění byl například iPhone 12 v novém fialovém provedení, ve stejné verzi půjde přitom zakoupit také iPhone 12 mini. Menší i jablečný telefon je možné od pátku již zakoupit, ceny startují na 19 990 Kč.

Apple iPhone 12 ve fialové barvě.Video: archív výrobce

Zbývající novinky budou podobně jako počítače s logem nakousnutého jablka dostupné až v půlce května, předobjednat se nicméně dají již od pátku.

Odhalena byla také nová generace multimediálního centra Apple TV 4K. Ta sice vypadá na pohled prakticky totožně jako předchůdce, v útrobách ale ukrývá výkonnější čip Apple A12 Bionic. Díky tomu nabídne jemnější a plynulejší obraz. Apple TV 4K vyjde na 5590 Kč.

Foto: archív výrobce

Apple TV 4K (2021).

Úplnou novinkou je chytrý přívěšek AirTag. Připnout ho můžete například na klíče nebo vložit do peněženky. Když pak nějakou z takto označených věcí hledáte, jednoduše ji „prozvoníte“ svým mobilem. A budete přesně vědět, kde se nachází.

Podobné přívěsky nicméně nabízí již delší dobu i konkurence. Apple si za AirTag naúčtuje 890 Kč, respektive 2990 Kč v případě balení čtyř kusů.

Foto: archív výrobce

Apple AirTag.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Apple zahájil potají výrobu nových čipů

Společnost Apple teprve minulý týden představila nové počítače s čipy M1, přesto už zahájila výrobu výkonnějšího procesoru, který se ukáže v dalších počítačích...

Výběr článků

Načítám