Hlavní obsah

Pustí se Microsoft do cenové války? Analytici se přou o cenu nejvýkonnější herní konzole

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Microsoft na začátku dubna odhalil parametry chystané herní konzole Scorpio, která má být tím nejvýkonnějším televizním systémem na světě. Tím dal americký softwarový gigant okamžitě prostor analytikům na jejich odhady, kolik vlastně bude novinka stát.

Foto: archív výrobce

Konzole Scorpio by se měla objevit na pultech obchodů v druhé polovině letošního roku. Celou řadu detailů – například včetně vzhledu – ale zatím Microsoft tají.

Článek

Hned na úvod je nutné zdůraznit, že zástupci Microsoftu zatím oficiální cenu chystané novinky tají. Jediné, co zatím prozradili, jsou některé parametry a fotografie procesoru, které budou v útrobách konzole tepat.

Nicméně už podle hardwarových součástek lze odhadovat, na kolik si americký softwarový gigant bude Scorpio cenit. „Základní hardware vyjde zhruba na 650 dolarů (16 300 Kč). Pokud tedy připočítáme alespoň základní provizi, bude muset konzole stát minimálně 700 dolarů (17 500 Kč),“ prohlásil analytik IDC Lewis Ward.

Za 10 000 Kč?

Jak upozornil server Game Industry, někteří analytici však mají diametrálně odlišný názor. Například Michael Pachter ze společnosti Wedbush Securities uvedl, že podle něj nastaví americký softwarový gigant cenu výrazně příznivěji – na 400 dolarů (10 000 Kč).

Důvod je podle něj prostý. Jen tak bude novinka konkurenceschopná, za takovou částku se totiž nabízí konkurenční PlayStation 4 Pro. Microsoft by se tak v podstatě pustil do cenové války.

Jaká bude nakonec realita? Jasno by mělo být v druhé polovině letošního roku, právě tehdy se totiž Scorpio začne prodávat.

Výkonný hardware

Srdcem herního stroje bude blíže neupřesněný osmijádrový čip, který bude udávat pracovní tempo při frekvenci 2,3 GHz. Grafické jádro bude tvořit 40 speciálně upravených výpočetních jednotek taktovaných 1172 MHz. Dohromady by tak Scorpio mělo nabídnout výkon šest teraflops, což je ze současné generace konzolí nejvyšší hodnota.

Foto: archív výrobce

Microsoft zatím zveřejnil jedinou fotografii – srdce nové konzole Scorpio.

Díky tomu bude stačit na plnohodnotné hraní ve 4K rozlišení, jednotlivé tituly tak nabídnou více detailů a jemnější obraz. Sluší se připomenout, že na hraní ve 4K při vysokých detailech přitom není připravena ani celá řada herních počítačů, které se aktuálně nabízejí v obchodech. A pokud již lidé chtějí hrát ve 4K, zpravidla musí sáhnout hluboko do peněženky.

Většina současných herních PC a také prakticky všechny nabízené televizní konzole jsou určeny pro hraní ve Full HD, tedy v rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Standard 4K přitom nabízí rozlišení 4096 x 2304 obrazových bodů.

O televizní konzoli Scorpio se více dozvíte v našem dřívějším článku.  [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám