Hlavní obsah

Nová hráčská modla se nakonec ukáže až v březnu

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci herních grafických karet netrpělivě očekávali, zda společnost Nvidia ukáže na veletrhu CES v americkém Las Vegas svou novou vlajkovou loď. To se ale nakonec nestalo. Nový král mezi herními grafikami si premiéru odbyde patrně až v březnu.

Foto: archív výrobce

Šéf společnosti Nvidia Jen-Hsun Huang ukazuje spičkovou grafiku GTX 1080. Chystaná novinka by měla být rychlejší.

Článek

O tom, že má být karta vydána během veletrhu CES informovalo hned několik zahraničních zdrojů. Nakonec se však výrobce rozhodl z blíže neupřesněných informací premiéru odložit.

Přinejmenším jeden důvod se nicméně nabízí. Vrcholný model by zcela zastínil mobilní grafické karty Nvidia GTX 1050 a GTX 1050, které byly jedním z hlavních taháků v Las Vegas. Zástupci tohoto počítačového gigantu tak patrně nechtěli ukrajovat slávu těmto nižším modelům, které však budou pro celou řadu uživatelů pro dobrý poměr cena/výkon daleko větším lákadlem. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Novými herními grafikami budou vybaveny desítky notebooků

Zdroje serveru Tweak Town nicméně hovoří o tom, že premiéra vrcholného modelu GTX 1080 Ti je skutečně na spadnutí. Tato grafická karta by si měla odbýt premiéru údajně 10. března na akci PAX East v americkém Bostonu.

To však zástupci společnosti Nvidia zatím oficiálně nepotvrdili. To však není nijak překvapivé, podnik totiž nové produkty nikdy nekomentuje před jejich oficiální premiérou.

Jaký bude výkon?

Nad přesnými parametry karty zatím stále visí otazník. Jisté je nicméně to, že by měla být novinka citelně výkonnější než aktuálně nabízená verze GTX 1080, která se v letošním roce pyšnila titulem nejvýkonnější jednočipová karta na světě.

Právě dvě písmenka Ti v názvu tohoto výrobce totiž označují vylepšené modely, které zpravidla pracují na vyšších taktech a mají k dispozici více systémových prostředků. Logicky jsou tak výkonnější.

Foto: archív výrobce

Grafická karta GTX 1080

Alespoň v rychlosti tedy připomeňme, že aktuálně nabízená karta GTX 1080 nabízí výkon 9 TFLOPS. Jádro nové grafiky je taktováno na 1,6 GHz a dokáže se automaticky přetaktovat až na 1,73 GHz. V základu je k dispozici 8 GB operační paměti typu GDDR5X, která nabízí propustnost až 320 GB/s.

Tak vysoký výkon může být využit samozřejmě v první řadě pro hraní nejnovějších her. Stejně tak ale poslouží fanouškům virtuální reality, právě na nové systémy nahrazující tradiční monitory novinka cílí.

Za jakou sumu se bude prodávat výkonnější model GTX 1080 Ti, zatím není jasné. Ceny modelu GTX 1080 nicméně v obchodech podle nákupního rádce Zboží.cz startují na částce 18 487 Kč, novinka tak bude patrně ještě o několik tisíc korun dražší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám