Hlavní obsah

CES 2017: Extrémně lehký notebook láká na velmi slušný výkon

Novinky, rim

V rámci největšího světového veletrhu spotřební a výpočetní elektroniky International Consumer Electronics Show (CES), který aktuálně probíhá v americkém Las Vegas, se společnost Asus pochlubila extrémně lehkým notebookem. Ten si i přes své velmi kompaktní proporce zachovává pořádnou dávku výkonu. Překvapením je i příjemná ergonomie tohoto stroje.

Foto: archív výrobce

Asus PRO B9440

Článek

Asus PRO B9440 má být podle výrobce vůbec nejlehčím 14palcovým notebookem na světě, do kapsy strčí i většinu menších modelů. Jeho hmotnost činí pouhý jeden kilogram.

Jen pro zajímavost – novinka je tedy lehčí než konkurenční ThinkPad X1 Carbon od společnosti Lenovo, který se doposud při úhlopříčce 14 palců pyšnil titulem nejlepší přenosný počítač na trhu. Jeho hmotnost činí 1,2 kg.

Zajímavé je i srovnání s podstatně menšími stroji, například podstatně menší Apple MacBook s 12palcovou obrazovkou totiž váží 920 g, to je jen nepatrně méně než v případě modelu Asus PRO B9440 – ten má přitom komfortnější, respektive větší displej.

Foto: archív výrobce

ThinkPad X1 Carbon od společnosti Lenovo

Foto: archív výrobce

Apple MacBook (2016)

Displej jako podstavec

Ve snaze vytvořit co nejkompaktnější stroj se výrobce dokonce rozhodnul zcela přepracovat systém uchycení obrazovky k tělu notebooku. Panty jsou tak velmi tenké a spodní strana displeje slouží v podstatě jako podstavec, jak je vidět na snímku výše.

Díky tomu je příjemně nakloněna klávesnice a píše se na ní o poznání příjemněji než na tradičních laptopech, což jsme měli možnost přímo na veletrhu vyzkoušet.

Foto: archív výrobce

Asus PRO B9440

Doposud převažující klady novinky nepokazí ani hardwarová výbava. I přes útlý pas a snahu o co nejnižší hmotnost totiž láká model Asus PRO B9440 na poměrně výkonné součástky.

Pracovní tempo budou udávat procesory Intel Core i5 a i7. Dále bude k dispozici až 16 GB operační paměti a až 512GB SSD jednotka. Potěšující je i výdrž, která by se v praxi měla přiblížit hranici deseti hodin v případě kancelářské práce.

Na pultech obchodů by se měl nejlehčí 14palcový notebook objevit v květnu letošního roku. Počítá se s pořizovací cenou startující na částce 1000 dolarů (26 000 Kč). Výkonnější konfigurace ale budou pochopitelně dražší.

Foto: archív výrobce

Asus PRO B9440

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám