Hlavní obsah

Levné grafiky pro hráče se chystají i do notebooků

Novinky, rim

Nová řada grafických karet od společnosti Nvidia, která se vyznačuje především zachováním slušného výkonu i při nižší cenovce, by se měla v nadcházejících měsících přestěhovat z klasických stolních počítačů do notebooků. I relativně levné přenosné počítače by tak měly dostačovat hráčům.

Foto: archív výrobce

Grafická karta GeForce GTX 1050 od společnosti Nvidia

Článek

Řeč je o grafikách postavených na čipech GTX 1050 a GTX 1050 Ti, které se v minulém měsíci začaly zabydlovat na pultech tuzemských obchodů.

Sluší se nicméně podotknout, že jde výhradně o modely určené pro stolní počítače. Variantu pro notebooky totiž společnost Nvidia zatím neodhalila. Změnit by se to však mělo už v lednu, první přenosné počítače se zmiňovanými čipy si totiž premiéru podle serveru Tech Power Up odbydou na veletrhu CES v americkém Las Vegas.

Rozdíly v cenách mohou být výrazné

Jaké parametry mobilní verze desktopových herních grafik nabídnou, zatím není jasné. Lze nicméně předpokládat, že cenová politika i výkon se bude přinejmenším blížit kartám určeným pro stolní počítače.

Foto: archív výrobců

Levné grafiky s novými jádry nabízí hned několik velkých výrobců.

Ty nabízí v tuzemsku prakticky všechny zavedené značky – Asus, Gainward, Gigabyte, EVGA, MSI či například Zotac. GTX 1050 je možné nejlevněji zakoupit podle Zboží.cz za 3447 Kč, ceny výkonnějšího modelu GTX 1050 Ti pak startují na 4259 Kč.

Sluší se nicméně podotknout, že ceny modelů od jednotlivých výrobců se v obchodech liší klidně i o více než tisíc korun. To je dáno tím, že každý z výrobců si uzpůsobuje danou grafickou kartu podle obrazu svého – někteří lákají na vyšší takty, jiní zase na tiché chlazení, což se pochopitelně do prodejních cen také promítá.

Pro fanoušky eSport titulů

Výrobce tvrdí, že obě karty jsou schopné podávat dostatečný výkon v rozlišení Full HD pro většinu aktuálně dostupných her, a to aniž by se uživatel musel nějak dramaticky omezovat v nastavení detailů, stínů a dalších grafických prvků. Novinky cílí především na fanoušky tzv. eSport titulů.

Obě novinky jsou postaveny na grafickém jádře GP107. V případě výkonnějšího modelu GTX 1050 Ti je taktováno na 1455 MHz a nabízí 768 stream procesorů, 48 texturovacích jednotek a 32 rasterizačních jednotek. Pro úplnost dodejme, že jsou k dispozici 4 GB grafické paměti, jež pracují na frekvenci 1354 MHz.

U karty GTX 1050 je jádro osekáno. Nabízí takt pouze 1392 MHz, 640 stream procesorů a 40 texturovacích jednotek. Rasterizačních jednotek je nicméně k dispozici opět stejné množství, tedy 32. Klesla však kapacita grafické paměti na poloviční hodnotu – 2GB paměť běží na taktu 1290 MHz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám