Hlavní obsah

Lákadla největšího evropského počítačového veletrhu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý Berlín se v minulých dvou týdnech proměnil v Mekku všech počítačových nadšenců. Konal se zde totiž největší evropský veletrh zábavní a spotřební elektroniky IFA. Na něm byla již tradičně odhalena celá řada zajímavých novinek.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

K vidění byly stovky novinek, které se na pultech obchodů objeví ještě před letošními Vánocemi.

Článek

Letošní ročník byl na novinky opravdu velmi bohatý, stěžejní produkty zde odhalili prakticky všichni výrobci ze všech koutů světa.

Na akci nechyběly společnosti Acer, Asus, Lenovo, Bang & Olufsen, Panasonic, Bosch, Siemens, TomTom, DJI, Samsung, Philips, Sony, ZTE, Sony, Sharp či například Haier.

K vidění byly stovky novinek, které se na pultech obchodů objeví ještě před letošními Vánocemi.

Malé i výkonné sestavy

Výstava ukázala, jak se transformuje trh s klasickými stolními počítači. Velké bedny, na které jsme zvyklí u pracovních stolů, prakticky vymizely. Výrobci se pochlubili novými all-in-one sestavami, které ukrývají všechny důležité součástky uvnitř monitoru. Samozřejmě nechyběly ani extrémně výkonné sestavy pro náruživé hráče.

Velký prostor byl věnován také chytrým telefonům a počítačovým tabletům. Výrobci se předháněli, kdo nabídne výkonnější model s brilantnějším displejem.

Fenomén virtuální reality

Na své si na veletrhu přišli také hráči. Se speciálními helmami a brýlemi, které je lépe přenesou do děje jejich oblíbených titulů, se totiž doslova roztrhl pytel. K vidění byla také řada speciálních kamer, které umožní natáčet videa pro tyto systémy.

Velkým hitem loňského ročníku byly drony. Ty svištěly nad hlavami návštěvníků i letos. Největší evropský veletrh zábavní a spotřební elektroniky tak potvrdil, že bezpilotním letounům patří budoucnost. Představeny byly kompaktní modely doslova za pár stovek, stejně jako sofistikovanější systémy za desetitisíce korun.

Acer Predator 21 X: první zakřivený notebook

Na zakřivené obrazovky jsme si již zvykli u chytrých telefonů, počítačových monitorů a v neposlední řadě i moderních televizorů. Společnost Acer však na veletrhu IFA 2016 ukázala, že prohnuté mohou být i displeje klasických notebooků, prvním takovým modelem je Predator 21 X.

Foto: archív výrobce

Acer Predator 21 X

Na první pohled se novinka nijak výrazně neliší od většiny notebooků. Při bližším ohledání si však uživatelé všimnou, že se 21palcová obrazovka prohýbá směrem dozadu. Tento panel, který se mimochodem chlubí rozlišením 2560 × 1080 pixelů, tak dokáže uživatele lépe obklopit. Výkonem by navíc měla novinka patřit k tomu nejlepšímu, co je na pultech obchodů v současnosti dostupné.

V útrobách se ukrývá procesor Intel Core i7, se kterým spolupracují hned dvě grafické karty NVIDIA GeForce GTX 1080 v režimu SLI. Výkon by tak měl stačit i náruživým hráčům. Takový výkon si samozřejmě žádá i pořádné chlazení, a tak je laptop osazen hned čtyřmi aktivními ventilátory.

Predator 21 X se dále chlubí tříkanálovým audiem a technologií Dolby audio, o což se starají hned čtyři reproduktory a dva subwoofery. Zajímavě vyřešil výrobce i umístění touchpadu. Když jej uživatel nepoužívá, může jej jednoduše otočit a používat jako numerickou klávesnici.

  • Odhadovaná cena: 100 000 Kč

HP Pavilion Wave: počítač ukrytý v reproduktoru

Sestava HP Pavilion Wave cílí především na hudebníky a fanoušky dobrého poslechu, o čemž koneckonců svědčí už samotná konstrukce. Místo počítačové skříně totiž výrobce použil 26 centimetrů vysoký reproduktor, který má trojúhelníkovou základnu.

Foto: archív výrobce

HP Pavilion Wave

Sluší se zmínit, že na návrhu celé konstrukce a zabudovaných reproduktorů se podíleli inženýři ze společnosti Bang & Olufsen. Kvalita zvukové reprodukce by se tak skutečně měla držet na vysoké úrovni, podle výrobce zvládne unikátní konstrukce produkovat věrný 360° zvuk napříč celou místností.

Stydět se Pavilion Wave nemusí ani za své další parametry. Pracovní tempo bude udávat procesor Intel Core i5 šesté generace, který bude spolupracovat s operační pamětí typu DDR4 s kapacitou 8 GB. Pro uložení dat jsou pak určeny 1TB pevný disk a rychlá SSD jednotka s kapacitou 128 GB.

Není bez zajímavosti, že novinka poslouží i náročnějším uživatelům, kteří touží po vyšším grafickém výkonu, například pro hraní her. Standardně má stroj sice integrovaný grafický čip, volitelně nicméně půjde osadit dedikovanou grafickou kartou AMD Radeon R9 M470, která by měla stačit na většinu nových her.

  • Odhadovaná cena: 23 000 Kč

Huawei MediaPad M3: slušný výkon, kovové tělo

Velmi slušně vybaveným tabletem se v německém Berlíně pochlubila společnost Huawei. Model MediaPad M3 už na první pohled zaujme kovovou konstrukcí, která by si měla nechat líbit i méně šetrné zacházení a měla by lépe chránit jednotlivé součástky ukryté uvnitř lépe než plastové tělo.

Foto: archív výrobce

Huawei MediaPad M3

Displej novinky nabízí úhlopříčku 8,4 palce, která se pyšní vysokým rozlišením 2560 × 1600 obrazových bodů. Kromě wi-fi adaptéru bude tablet vybaven také slotem pro vložení SIM karty, prostřednictvím které bude možné přijímat rychlý mobilní internet LTE.

Pracovní tempo novinky udává osmijádrový procesor Huawei Kirin 950. Čtyři jeho jádra jsou taktována na 2,3 GHz a další čtyři na 1,8 GHz. Zařízení disponuje 4GB operační pamětí a zároveň i 64GB úložným prostorem.

Nezapomnělo se ani na slot pro paměťové karty. MediaPad M3, který pracuje pod operačním systémem Android, láká také na zabudované stereofonní reproduktory od renomované společnosti Harman Kardon. Kvalita zvukové reprodukce by se tak v případě tohoto tabletu měla držet na velmi vysoké úrovni.

  • Odhadovaná cena: 11 000 Kč

Alcatel Vision: virtuální realita bez omezení

Prakticky všechny systémy pro virtuální realitu mají jedno společné. Pro svůj provoz potřebují buď chytrý telefon, nebo pořádně výkonný počítač. Společnost Alcatel však s novinkou zvanou Vision ukázala, že to jde dělat i jinak. Virtuální helma je tzv. all-in-one zařízením.

Foto: archív výrobce

Alcatel Vision

To jinými slovy znamená, že všechny důležité součástky se ukrývají přímo v brýlích, žádnou další výpočetní jednotku – mobil či počítač – k nim není potřeba připojovat. Díky tomu se zároveň obejdou i bez jakýchkoli propojovacích kabelů, které by jinak uživatele omezovaly v pohybu.

Připojovat není nutné dokonce ani napájení. Headset má totiž zabudovanou baterii s kapacitou 3000 mAh. Díky ní by se zařízení mělo obejít bez elektrické zásuvky po dobu až tří hodin. Vision na první pohled připomíná stejně jako většina podobných zařízení lyžařské brýle, které však nemají průhledné hledí. Uživatel se místo toho kouká na dva displeje s úhlopříčkou 3,8 palce, z nichž každý nabízí rozlišení 1080 × 1200 obrazových bodů.

  • Odhadovaná cena: 12 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám