Hlavní obsah

Titan X má být nejvýkonnější grafickou kartou na planetě

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nvidia odhalila první informace týkající se nové grafické karty Titan X. Ta by měla být podle všeho tím nejvýkonnějším jednočipovým modelem, který půjde v letošním roce zakoupit. Tomu ale bohužel odpovídá i pořizovací cena novinky, která se za lidovou rozhodně označit nedá.

Foto: archív výrobce

Titan X (2016)

Článek

Nový Titan X navazuje na stejnojmenný model, který byl odhalen už v roce 2014. Dva roky jsou v počítačovém světě velmi dlouhá doba, a tak se není čemu divit, že křivka výkonu poskočila dramaticky směrem vzhůru.

Předloňská verze se chlubila výkonem 6,6 TFLOPS, zatímco výkon novinky je bezmála dvojnásobný. Má nabízet rovných 11 TFLOPS.

Foto: archív výrobce

Grafická karta GTX Titan X

Tak vysokého výkonu dosahuje letošní Titan X díky použití grafického jádra GP102, které bude taktováno na 1417 MHz. Samo se však v případě potřeby dokáže přetaktovat až na 1531 MHz. Jádro bude pracovat s 3584 stream procesory.

Karta bude mít k dispozici rekordních 12 GB paměti typu GDDRX5. Ta nabídne šířku sběrnice 384 bitů a propustnost fantastických 480 GB/s. Přestože výkon dramaticky narostl, spotřeba by měla zůstat stejná jako u předchůdce. Výrobce udává TDP 250 W.

Z konektorové výbavy bude k dispozici jeden HDMI a jeden DVI konektor, k tomu navíc ještě tři další DisplayPorty. Připojit k nové grafice tak bez problémů půjde klidně i několik monitorů najednou.

Foto: archív výrobce

Titan X (2016)

Foto: archív výrobce

Titan X (2016)

Nová karta může být i přes obrovskou dávku výkonu pro fanoušky společnosti Nvidia zklamáním. A to především kvůli ceně. Ta bude totiž ještě vyšší než v případě předchůdce, který se v roce 2014 nabízel za necelých 1000 dolarů (25 600 Kč). Novinku si však společnost Nvidia cení na 1200 dolarů (29 500 Kč).

Ceny uvedené v závorkách je navíc nutné brát s jistou rezervou, platí totiž pro americký trh. Na tom tuzemském je k zmiňovaným částkám nutné připočítat ještě daň a náklady na dovoz. Ve výsledku je tak velmi pravděpodobné, že ceny v tuzemských obchodech budou atakovat hranici 40 000 korun.

Co na to konkurence?

Logicky se nabízí otázka, jak na novou grafiku zareaguje konkurenční společnost AMD? Zatím to vypadá, že nijak. AMD se totiž dlouhodobě místo vrcholného segmentu soustředí spíše na mainstream, tedy na karty, které se prodávají nejvíce. Jedním takovým modelem je nový Radeon RX 480. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

AMD Radeon RX 480

Nvidia tak paradoxně s novým Titanem X střílí do vlastních řad. V květnu totiž zástupci tohoto podniku představili novou grafickou kartu GTX 1080, která se v té době chlubila díky výkonu 9 TFLOPS také titulem nejvýkonnější jednočipová karta na světě.

Po pouhých dvou měsících je ale všechno jinak a nadvládu přebírá Titan X. Ten se na pultech obchodů objeví zkraje srpna.

Větším prodejům se nicméně bude těšit pravděpodobně zmiňovaná karta GTX 1080. Ta není sice tak rychlá jako nový Titan X, ale zato nabízí daleko lepší poměr cena/výkon. Stojí totiž méně než 20 000 korun. A přitom má dostatek síly, aby stačila na všechny moderní hry ve vysokém rozlišení a při vysokých detailech. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Grafická karta GTX 1080

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám