Hlavní obsah

Fotoaparát se sám přihlásí majiteli, když ho ukradnou

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krádeže elektroniky bohužel nejsou v dnešní době nic výjimečného. V případě fotografické techniky se škody přitom mohou šplhat až do stovek tisíc korun. To je patrně jeden z hlavních důvodů, proč vzniklo nenápadné zařízení zvané Pinout. Japonský vynález dokáže majitele upozornit na krádež fotoaparátu.

Foto: archív výrobce

Pinout připomíná na první pohled malý knoflík, který se jednoduše nacvakne na fotoaparát.

Článek

Pinout si v první řadě klade za cíl chránit digitální zrcadlovky. Připojuje se k nim velmi podobně jako zařízení pro geotagging, tedy pro označování přesné polohy. Mimochodem přesně to také malé zařízení připomínající knoflík umí.

Novinka totiž nemá jednoúčelové využití, umí toho daleko více. Ve spojení s chytrým telefonem může přístroj fungovat například také jako dálková spoušť. S použitím Pinoutu je možné fotit také pomocí hlasových povelů, což se hodí především při pořizování autoportrétů.

Foto: archív výrobce

Zařízení dokáže komunikovat s připojeným chytrým telefonem.

Pinout pošle zprávu na mobil 

Tou nejzajímavější funkcí je ale oznámení v případě krádeže. V praxi to funguje velmi jednoduše. Připojený mobil si bezdrátově neustále hlídá lokaci miniaturního zařízení, které je připnuté k fotoaparátu.

Pokud se digitální zrcadlovka vzdálí, chytrý telefon začne okamžitě hlásit, že je něco v nepořádku. Na dotykovém displeji chytrého telefonu se zobrazí varovná zpráva. Díky tomu je stroj chráněn nejen proti krádeži. Uživateli totiž tento sofistikovaný systém dokáže také připomenout to, že jednoduše někde zapomněl brašnu s fotoaparátem.

Lokalizovat ji je možné se smartphonem na vzdálenost až 30 metrů. Aplikace na chytrém telefonu uživateli radí, jakým směrem se vydat. Upozornění je mimochodem možné zobrazit například i na chytrých hodinkách.

Foto: archív výrobce

Upozornění je možné zobrazit také na chytrých hodinkách.

Má vlastní baterii

Zajímavé je i to, že novinku je možné lokalizovat i v případě, kdy je digitální zrcadlovka vypnutá. Zařízení má totiž vlastní baterii, aby mohlo pracovat zcela nezávisle. Ta by měla vydržet bez nabíjení podle informací výrobce zhruba rok.

V současnosti toto šikovné miniaturní zařízení pracuje výhradně s fotoaparáty značky Nikon. Výrobce však již pracuje na verzi, která bude kompatibilní také se zrcadlovkami od Canonu.

Pořizovací cena Pinoutu není kdovíjak vysoká, pořídit se dá v přepočtu za méně než 600 Kč. Jak upozornil server Digital Rev, novinka je však v současnosti distribuována výhradně v Japonsku. Kdy by se mohla začít prodávat v Evropě, zatím není jasné.

Foto: archív výrobce

Pohled do útrob Pinoutu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám