Hlavní obsah

Čína vévodí žebříčku superpočítačů

Čína obhájila prvenství v žebříčku nejvýkonnějších počítačů světa TOP500, tentokrát ale s novým systémem, který namísto amerických technologií využívá procesory navržené a vyrobené v Číně. Poprvé v historii tohoto srovnávání Čína předstihla Spojené státy v počtu superpočítačů zařazených do žebříčku.

Foto: repro top500.org

Superpočítač Sunway TaihuLight

Článek

První místo v žebříčku nyní patří superpočítači s názvem Sunway TaihuLight v národním centru pro superpočítače v čínském Wu-si. Systém je schopen zpracovávat 93 petaflopů za vteřinu, což odpovídá 93 biliardám početních úkonů během jedné vteřiny.

Žebříček TOP500 nejvýkonnějších počítačů světa sestavují experti z USA a Německa dvakrát ročně, a to od roku 1993. Čína v něm má nyní zařazeno 167 superrychlých počítačů. Poprvé tak z hlediska počtu těchto systémů předstihla Spojené státy, které mají v žebříčku o dva superpočítače méně.

Foto: repro Top500.org

Superpočítač Tchien-che 2 (Mléčná dráha 2)

Vítězný Sunway TaihuLight je dvakrát rychlejší a třikrát efektivnější než druhý supersystém v tomto srovnání, rovněž čínský Tchien-che-2 (Mléčná dráha 2), uvedli autoři žebříčku v dnešním prohlášení. Tento počítač, který žebříčku vévodil od roku 2013, využívá podle zpravodajského serveru CNN procesory od amerického Intelu.

Třetí příčku obsadil superpočítač Titan amerického ministerstva energetiky, má výkon 17,59 petaflopu za sekundu.

Foto: OLCF

Superpočítač Titan

Jak pracují superpočítače

Superpočítače zabírají na rozdíl od běžných stolních počítačů celé budovy. Jsou sestaveny z tisíců procesorů a mají stejný výkon jako stovky běžných PC. To, co dokáže superpočítač spočítat za jediný den, by trvalo běžnému domácímu PC celý rok.

Tomu odpovídá také jejich cena. Superpočítače jsou stejně drahé jako luxusně zařízené rodinné domy. Takto výkonné stroje zkoumají lidskou DNA, dešifrují tajné informace nebo počítají pohyb vesmíru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám