Hlavní obsah

Největší lákadla počítačového veletrhu Computex

– Tchaj-pej
Novinky, mif

Tchaj-pej hostila minulý týden jeden z největších veletrhů výpočetní a spotřební elektroniky Computex. Hlavní město Tchaj-wanu se tak na několik příštích dní stalo středobodem technického světa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Robot jako pomocník v domácnosti a další technické vychytávky z ComputexuVideo: AP

 
Článek

Návštěvníci veletrhu mohli obdivovat několik stovek nových počítačů. Při pohledu na jednotlivé nabídky zavedených výrobců se dá poměrně dobře vyčíst trend, jakým se budou sestavy v nadcházejících měsících ubírat.

Klasické hranaté bedny, které jsme zvyklí vídat dlouhá léta vedle našich stolů, patří tak nejspíše již definitivně minulosti. Prim hrály kompaktní sestavy, jež nejsou o mnoho větší než obyčejný USB flash disk, a all-in-one sestavy. Tedy stroje, které veškeré hardwarové součástky ukrývají uvnitř monitoru.

Počítač v batohu

K vidění byl i naprostý unikát – počítač ukrytý v batohu, který je reakcí na příchod speciálních systémů pro virtuální realitu. Pokud se totiž brýle připojí ke klasickému stolnímu počítači, je uživatel vždy limitován při pohybu překážejícím kabelem.

Právě tento neduh by ale novinka od HP měla zcela odbourat. Uživatel si totiž výkonnou sestavu ponese všude s sebou na zádech. Jediným limitujícím faktorem tak bude hmotnost zařízení – 4,5 kg. Největší část z této hmotnosti tvoří akumulátory, aby unikátní počítač nebyl limitován kabelem vedoucím k zásuvce.

Počítač půjde nosit na zádech jako batoh.

Výrobce zatím tají detailní informace o hardwarových parametrech novinky. Jisté je nicméně to, že stroj z herní řady Omen poběží na nejnovějších procesorech Intel Core i5 či i7 a že bude mít k dispozici až 32 GB operační paměti typu DDR4. Dále by měl být k dispozici 512GB pevný disk. O grafický výkon se bude starat karta Nvidia GeForce GTX 980. [celá zpráva]

Na veletrhu samozřejmě nechyběly ani tablety, chytré telefony a notebooky, které lákaly především na tenčí konstrukce, nižší hmotnost a v neposlední řadě také vyšší výkon. Ukázal se dokonce i velmi šikovný robot Asus Zenbo, který je vidět na videu výše. Co všechno umí, se dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Digital Storm Aura: nejvýkonnější all-in-one

Velmi nenápadnou herní sestavu ukázala na veletrhu Computex americká společnost Digital Storm. Model zvaný Aura totiž výkonný hardware ukrývá ve velkém zakřiveném 34palcovém monitoru s rozlišením 3440x1440 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Digital Storm Aura

Foto: archív výrobce

Digital Storm Aura

V nejvyšší konfiguraci pohání sestavu nový Intel Core i7-6950X Extreme, který je aktuálně nejvýkonnějším procesorem pro stolní počítače na světě. Ten pracuje standardně na 3,0 GHz, dokáže se ale přetaktovat automaticky až na 3,4 GHz. Zmiňovaný čip od Intelu může být doplněn až 32 GB operační paměti typu DDR4 a v neposlední řadě také extrémně rychlými SSD jednotkami Samsung 950 PRO s kapacitou až 512 GB. Hráče bude ale patrně nejvíce zajímat použitá grafická karta.

V nabídce nechybí nejnovější model Nvidia GTX 1080, který se pyšní titulem nejvýkonnější jednočipová karta na světě. Grafika nabízí výkon 9 TFLOPS. Její jádro je taktováno na 1,6 GHz a dokáže se automaticky přetaktovat až na 1,73 GHz. V základu je k dispozici 8 GB operační paměti typu GDDR5X, která nabízí propustnost až 320 GB/s.

  • Odhadovaná cena: 150 000 Kč

Acer Iconia One 7: tablet pro děti

Jak již samotný název napovídá, tablet Iconia One 7 je vybaven sedmipalcovým displejem s rozlišením 1280 x 800 bodů. Právě díky tomu je zařízení poměrně kompaktní, váží pouze 270 g.

Foto: archív výrobce

Acer Iconia One 7

Foto: archív výrobce

Acer Iconia One 7

Pracovní tempo nového stroje určuje čtyřjádrový procesor MediaTek MTK MT8163 při frekvenci 1,3 GHz. Ten má k dispozici 1 GB operační paměti. Na dnešní dobu se to může zdát příliš málo, na druhou stranu v kategorii těch nejlevnějších tabletů jde prakticky o standard. Samotný výrobce cílí s novinkou na děti. Proto operační systém Android 6.0 vybavil aplikací Kids Center, která uzpůsobí uživatelské prostředí na míru právě těm nejmenším.

Mimochodem jim také zabrání v přístupu k nevhodnému obsahu. Samozřejmostí je i rodičovská kontrola, kde je možné nastavovat různá pravidla, například i časové limity, během kterých je možné tablet používat. To kvůli tomu, aby u něj děti netrávily příliš mnoho času.

  • Odhadovaná cena: 2700 Kč

Asus ZenFone 3 Deluxe: míří mezi elitu

ZenFone 3 Deluxe je novou vlajkovou lodí od společnosti Asus. Vybaven bude 5,7palcovým displejem s Full HD rozlišením. Ten by měl díky technologii AMOLED nabídnout věrné barevné zobrazení a dobré pozorovací úhly. Podle výrobce mají být nicméně největším lákadlem použité fotoaparáty.

Foto: archív výrobce

ZenFone 3 Deluxe

Foto: archív výrobce

ZenFone 3 Deluxe

Ten hlavní na zadní straně nabídne rozlišení 23 megapixelů a velmi dobrou světelnost f/2.0. Jeho čočka bude proti poškození chráněna safírovým sklíčkem. Fotoaparát se chlubí také čtyřosou optickou stabilizací, fázovým ostřením a zajímavými softwarovými vychytávkami. Například ze čtyř různých snímků zvládne novinka poskládat jeden obří s rozlišením 92 megapixelů.

Za samozřejmost lze považovat také možnost natáčení 4K videí. Samozřejmě nechybí ani kamera na čelní straně, ta nabízí rozlišení osm megapixelů a stejně dobrou světelnost jako hlavní fotoaparát, tedy f/2.0.

ZenFone 3 Deluxe bude patřit k tomu nejlepšímu i po stránce výkonu. V útrobách totiž bude tepat procesor Qualcomm Snapdragon 820, kterým se aktuálně pyšní ty nejlepší vlajkové lodi na trhu. Ten bude doplněn rovnou o 6 GB operační paměti. Tak vysokou kapacitu přitom nenabízí ani celá řada konkurentů.

  • Odhadovaná cena: 14 500 Kč

AMD Radeon RX 480: levná grafika pro virtuální realitu

Brýle pro virtuální realitu mají poměrně vysoké hardwarové nároky, pokud tedy pomineme jednoduché modely určené pro chytré telefony.

Běžně jsou tak pro jejich provoz zapotřebí výkonné grafické karty, jejichž cenovky se pohybují okolo 15 000 Kč a více. Karta AMD Radeon RX 480 chce však přednosti systémů pro virtuální realitu přiblížit i uživatelům, kteří pokukují po citelně levnějších grafikách. Nabízí podporu pro virtuální headsety a zároveň si zachovává příznivou cenu.

Foto: archív výrobce

AMD Radeon RX 480

Foto: archív výrobce

AMD Radeon RX 480

Model Radeon RX 480 je první vlaštovkou, která je postavena na novém čipu Polaris 10. Jde tedy zároveň o první grafickou kartu tohoto výrobce, jejíž jádro bylo vyrobeno 14nm technologií. To je poměrně důležité, protože díky tomu si karta i přes vysoký výkon zachovává příznivou spotřebu (TDP 150 W).

Jádro bude pracovat s 2304 stream procesory a bude taktováno na 1266 MHz. K dispozici budou modely s 4GB i 8GB grafickou pamětí typu GDDR5, přičemž jejich 256bitová sběrnice nabídne efektivní takt 8 GHz. Podtrženo sečteno – novinka nabídne výkon 5 TFLOPS.

  • Odhadovaná cena: 6000 Kč

Gigabyte Aero 14: překvapivě kompaktní

Většina herních laptopů se chlubí displejem s úhlopříčkou patnáct či sedmnáct palců. Hmotnost takových strojů se pak pohybuje zpravidla okolo tří až čtyř kilogramů. Na cestách se takový notebook pěkně pronese. To se rozhodla změnit společnost Gigabyte, která na veletrhu Computex ukázala kompaktní herní stroj nazývaný Aero 14. Obrazovka má úhlopříčku pouze 14 palců a hmotnost klesla pod hranici dvou kilogramů (1,89 kg).

Zařízení vypadá na rozdíl od většiny konkurenčních notebooků poměrně kompaktně, a to především díky tloušťce nižší než 2 cm. I přes kompaktní rozměry se do útrob podařilo vtěsnat poměrně výkonné součástky.

Foto: archív výrobce

Gigabyte Aero 14

Foto: archív výrobce

Gigabyte Aero 14

Základ tvoří čtyřjádrový procesor Intel Core i7-6700HQ, který v základu pracuje na frekvenci 2,6 GHz. V případě potřeby se ale dokáže automaticky přetaktovat až na 3,5 GHz. Grafický výkon budou udávat dedikované grafické karty GeForce GTX 965M či GTX 970M. Nejde sice o to nejvýkonnější řešení, které je aktuálně k dispozici, na druhou stranu by obě karty měly stačit pro plynulé hraní většiny moderních titulů, byť ne vždy na maximální rozlišení a detaily.

Čtrnáctipalcový displej se chlubí vysokým rozlišením 2560 x 1440 obrazových bodů. Potěší, že je chráněn speciální antireflexní vrstvou bránící odleskům. Operační paměť bude dosahovat kapacity 8 GB nebo 16 GB. Pokud si to však uživatel bude přát, bude ji možné rozšířit až na 32 GB. SSD disky se vtěsnají do kompaktního těla hned dva. Jejich kapacita zatím nebyla upřesněna.

  • Odhadovaná cena: 35 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám