Hlavní obsah

Computex 2016: Nenápadný robot pohlídá děti a dá pozor na seniory

Novinky, chm

Na první pohled vypadá Asus Zenbo jako dětská hračka. Ve skutečnosti jde ale o sofistikovaného robota, který dokáže bavit uživatele a pomáhat v rodině. Novinka se totiž dokáže nezávisle pohybovat a rozumí hlasovým povelům.

Foto: archív výrobce

Robot Zenbo

Článek

Podle výrobce může být Zenbo ideálním společníkem pro zvídavé děti, které zvládne zabavit dlouhé hodiny. Může je totiž učit pomocí interaktivních příběhů nebo her. Díky stereo reproduktorům umí přehrávat i hudbu a dokonce tancovat.

Ještě užitečnější ale může být novinka jako asistent pro seniory. Starším jedincům dokáže připomenout důležité informace, jako jsou lékařské prohlídky, braní léků podle rozvrhu nebo jakékoli jiné události.

Foto: archív výrobce

Robot Zenbo

Zároveň dokáže monitorovat pády člověka a okamžitě na ně upozorní další členy rodiny notifikací ve smartphonu. Pomocí vestavěné kamery pak mohou příbuzní vizuálně seniora zkontrolovat a zajistit odpovídající pomoc.

Pohlídá domácnost

Zenbo toho ale umí ještě víc. Prostřednictvím hlasových povelů může provádět videohovory, využívat sociální sítě, nakupovat on-line a streamovat filmy. Nechybí ani možnost ovládat chytré spotřebiče, jako jsou světla, televizory nebo klimatizace. Z řádků výše je patrné, že robotický společník od Asusu dokáže usnadnit mnoho věcí v domácnosti.

Foto: archív výrobce

Robot Zenbo

Tento malý robot pomůže i v kuchyni – dokáže číst recepty, sloužit jako časovač. Když není v domácnosti nikdo přítomen, zastane funkci dálkově ovládané kamery, která je přístupná přes chytrý telefon. Jinými slovy doslova pohlídá domácnost.

Zenbo podporuje rostoucí počet aplikací, které dále rozšiřují paletu jeho funkcí. Asus rovněž spustil volně přístupný vývojářský program pro evoluci robotického ekosystému, který vylepší funkčnost robota.

Foto: archív výrobce

Robot Zenbo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám