Hlavní obsah

HTC klesly tržby o 64 procent, zvrátit to má nový smartphone a virtuální realita

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnosti HTC se v posledních měsících příliš nedaří. Dokazují to i finanční výsledky za první čtvrtletí letošního roku, podle kterých se tento tchajwanský výrobce mobilních telefonů propadl do hluboké ztráty. Zvrátit by to však měl nový smartphone a virtuální realita.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Set pro virtuální realitu HTC Vive (ilustrační foto)

Článek

V meziročním srovnání klesly tržby společnosti o 64 procent na 14,8 miliardy tchajwanských dolarů, tedy v přepočtu na 10,8 miliardy Kč. Přitom ještě před pár lety patřil tento výrobce do pětky nejúspěšnějších mobilních prodejců, který pravidelně sestavuje analytická společnost IDC.

Podle analytiků budou nadcházející měsíce pro firmu rozhodující. „Odhalili dvě novinky – chytrý telefon HTC 10 a brýle pro virtuální realitu HTC Vive. Oba produkty budou patrně pro podnik v následujících měsících rozhodující,“ prohlásil pro BBC Ben Wood, analytik společnosti CCS Insight.

Jeho slova víceméně potvrdil i finanční ředitel HTC Chialin Chang, který si však neúspěch nepřipouští. Podle něj přestane být mobilní divize HTC ztrátová ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Nová vlajková loď

Je zřejmé, že narážel na nový chytrý telefon HTC 10. Ten byl sice představen už v dubnu, ale zatím se ještě nezačal prodávat. [celá zpráva]

HTC 10Video: archív výrobce

HTC 10 tak láká na špičkový výkon, kterého se podařilo dosáhnout díky použití 64bitového čipsetu Qualcomm Snapdragon 820. Sluší se připomenout, že ten používají také vlajkové lodi některých dalších výrobců a v letošním roce by se nic výkonnějšího nemělo na pultech obchodů objevit.

Novinka bude disponovat 4 GB operační paměti a až 64 GB úložného prostoru, který bude možné dále rozšiřovat pomocí paměťových karet typu microSD. Displej má úhlopříčku 5,2 palce a nabízí jemné rozlišení Quad HD, tedy 2560 x 1440 pixelů.

Vyzdvihnout si model HTC 10 zaslouží také pro kvalitu zvukové reprodukce. Je totiž vybaven stereofonními reproduktory BoomSound Hi-Fi edition. Ty jsou navíc dvoupásmové, jinými slovy mají samostatné měniče pro basy i výšky.

Sázka na virtuální realitu

Zvrátit nepříznivou finanční bilanci HTC by měla také sázka na virtuální realitu. Tchajwanský výrobce se se svou helmou Vive bude snažit zaujmout zákazníky v letošním roce. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Virtuální helma Vive od HTCVideo: HTC Vive

Headset HTC Vive připomíná na první pohled nějakou lyžařskou helmu, jejíž hledí je však neprůhledné. V něm jsou umístěny dva displeje s rozlišením 1200x1080 obrazových bodů, z nichž každý promítá video pro jedno oko. Obraz se přitom dokáže obnovit až 90krát za sekundu, což jistě ocení právě herní nadšenci v akčních střílečkách.

Aby bylo zařízení schopno zachytit detailně pohyby hlavy, je vybaveno desítkami různých senzorů. Nejrůznější akcelerometry i gyroskopy dokážou podle výrobce určit polohu ve všech směrech s přesností na desetinu stupně.

Součástí setu jsou i dva bezdrátové ovladače s vibrační odezvou, s dvoukrokovými tlačítky a čelně mířící kamera promítající realitu do virtuálního světa.

Zda nový telefon HTC 10 a helma pro virtuální realitu Vive skutečně dovede tchajwanského výrobce k zisku, ukáže nicméně až čas.

Reklama

Výběr článků

Načítám