Hlavní obsah

NASA pokukuje po rozšířené realitě. Speciální brýle zlákaly i automobilky

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft v těchto dnech distribuuje svoje brýle pro rozšířenou realitu mezi první zákazníky. O novinku zvanou HoloLens projevily zájem kromě jednotlivých vývojářů také velké automobilky, ale například i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Microsoft HoloLens

Článek

Objednat brýle si zatím mohli pouze lidé v USA a Kanadě. Zatím je navíc dostupná pouze speciální předprodukční verze. Ta finální pro běžné spotřebitele se objeví na pultech obchodů až v druhé polovině roku a bude se patrně v některých drobnostech lišit.

Aktuálně distribuovaný model je určen především pro vývojáře, aby mohli hned v době uvedení na trh nabídnout lidem svoje vlastní aplikace. Případní zájemci o předprodukční verzi nicméně museli sáhnout poměrně hluboko do kapsy. Americký softwarový gigant si ji cení na 3000 dolarů, tedy v přepočtu více než 71 000 korun.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Microsoft HoloLens

I přes vysokou cenu je prý zájem o novinku obrovský. Zástupci amerického softwarového gigantu sice konkrétní čísla neprozradili, na konferenci Build 2016 v americkém San Francisku se nicméně nechali slyšet, že zájem projevili například i giganti automobilového světa.

Brýle HoloLens tak mají v současnosti k dispozici představitelé zvučných jmen, jako je Audi, Volkswagen či Volvo. K čemuž chtějí brýle pro rozšířenou realitu automobilky využít, však zatím není jasné.

To samé platí i o dalších zájemcích, kteří po nové technologii zatoužili. Na seznamu partnerů je totiž například i NASA či různé letecké společnosti.

Na hry i telefonování

Zařízení HoloLens vypadá na první pohled jako obyčejné brýle, přední část je totiž skutečně průhledná. Když má novinku uživatel na sobě, vidí reálné objekty před sebou – například stůl, židle, sedačku, apod.

V rohu u každého oka se pak ukrývá speciální kamera, která dokáže promítat obraz jiných předmětů na hledí v reálném čase. Uživatel má pak pocit, jako by přímo před ním stála například motorka, i když tam žádná ve skutečnosti nestojí. Vše se odehrává pouze v náhlavní sadě.

Helma je vlastně takovým malým počítačem, akorát místo klasického monitoru používá speciální hledí. V obslužném programu si uživatel navolí, co přesně se má do prostoru před něj promítat.

BEZ KOMENTÁŘE: Headset pro rozšířenou realitu Microsoft HoloLens v akciVideo: Microsoft

Jak to funguje v praxi, demonstroval americký softwarový gigant například na budovatelské hře Minecraft, která je vidět na videu výše. Přijdete do obýváku a na stole před vámi se zobrazí kostičky virtuální stavebnice, které poskládáte tak, jako by tam ležela skutečná skládačka.

HoloLens přitom nemá najít uplatnění pouze u her, ale také u celé řady aplikací. Už nyní je k dispozici například program Skype. U něj se volající zobrazí na virtuálním displeji před vámi a je jedno, jestli zrovna cestujete hromadnou dopravou nebo sedíte doma na gauči.

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Kdy přesně se HoloLens objeví v prodeji a za jakou cenu, zatím zástupci amerického softwarového gigantu neprozradili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám