Hlavní obsah

S počítačem za 250 korun chtějí udělat díru do světa

Říká se, že dobrý nápad je k nezaplacení. O tom, jak je toto přísloví pravdivé, se na vlastní kůži přesvědčila parta mladých počítačových nadšenců z Ameriky a Číny. Vymysleli totiž miniaturní počítač, který jsou schopni nabídnout lidem za bezkonkurenční cenu – devět dolarů, tedy necelých 250 Kč. Zájem lidí je tak obrovský, že z mladíků se během pár dní stali milionáři.

Foto: archív tvůrců

Novinka funguje jako normální počítač, stačí připojit monitor, napájení, klávesnici a myš.

Článek

Nový počítač se jmenuje C.H.I.P. a kromě ceny láká také na velmi kompaktní rozměry. Není totiž o mnoho větší než obyčejná platební karta, i když je samozřejmě citelně tlustší. Takové počítače tu sice už byly, ale i ty nejlevnější se vždy prodávaly okolo tisícovky. Velký zájem lidí je tak vcelku pochopitelný.

Foto: archív tvůrců

C.H.I.P. sází na kompaktní rozměry a nízkou cenu.

Destička o velikosti 4 x 6 cm samozřejmě neukrývá bůhvíjakou dávku výkonu, ale o to se tvůrci ani nesnažili. Základ tak tvoří procesor Allwinner s frekvencí 1 GHz, který má k dispozici 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor. Nezapomnělo se ani na bezdrátové adaptéry wi-fi a bluetooth.

Poslouží i na cestách

Vše obsluhuje operační systém Linux. S platformou Windows se na takto jednoduchém hardwaru nepočítá. Aby se co nejvíce snížily náklady na výrobu, sestava nedisponuje ani žádným krytem či skříní. Přesto vše funguje skvěle.

Foto: archív tvůrců

Novinka zvládne i jednodušší hry.

Pokud byste nechtěli pracovat s novinkou u televizoru nebo počítače, nabízí se navíc i speciální mobilní verze s baterií, klávesnicí a dotykovým displejem. Ta je pochopitelně dražší – vyjde na 49 USD (1200 Kč), zvládne ale fungovat jako jednodušší tablet.

Jak je možné, že se tvůrcům podařilo srazit cenu na pouhých devět dolarů? Jednoduše stroj rovnou navrhli pro masovou produkci, finance na její rozjetí se aktuálně snaží sehnat prostřednictvím serveru KickStarter. Ten nápadití jedinci využívají k získání prostředků na realizaci svých podnikatelských záměrů.

Foto: archív tvůrců

C.H.I.P. se nabízí také jako mobilní zařízení – s dotykovou obrazovkou, baterií a klávesnicí.

Chtěli jen 50 tisíc...

Za dva týdny jim přispělo bezmála 27 000 lidí celkovou částkou 1,395 miliónu dolarů, tedy bezmála 33,7 miliónu korun. A to původně partička nadšenců požadovala na rozjetí masové produkce pouze 50 000 dolarů, vybrat se jim tedy podařilo 27krát víc.

Přispívat na projekt C.H.I.P. bude možné ještě více než dva týdny. Je tedy více než pravděpodobné, že vybraná částka bude nakonec ještě podstatně vyšší.

Foto: archív tvůrců

Jak se dala dohromady skupinka nadšenců, která stojí za miniaturním a levným počítačem? Samozřejmě, že přes internet…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám