Hlavní obsah

Microsoft má novou zbraň proti iPadům. Odhalí ji na podzim

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft se snaží posledních pár let konkurovat iPadu od Applu svým vlastním počítačovým tabletem Surface. Zatím však bez větších úspěchů. To by se mělo ale změnit letos na podzim, kdy chystá americký počítačový gigant uvést zcela nový model, který by mohl s pořadím na trhu pořádně zamíchat. Bude totiž tvořit důležitou část celého ekosystému Microsoftu.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Surface se zatím větších prodejních úspěchů nedočkal. Čtyřka by to ale měla změnit.

Článek

Surface se zatím větších prodejních úspěchů nedočkal. Je to tak trochu překvapivé, protože líbivý vzhled ani pořádná dávka výkonu se tomuto počítačovému tabletu od Microsoftu upřít rozhodně nedají.

Postavení modelu Surface na trhu s počítačovými tablety by se ale podle plánů Microsoftu letos mělo zásadně změnit s uvedením další generace s pořadovým číslem čtyři. A to především díky operačnímu systému Windows 10, kterým bude novinka vybavena.

Proti Applu použijí jeho vlastní zbraň

Desítky totiž mají být nejrozšířenější platformou v celé historii amerického softwarového gigantu. Poběží nejen na klasických počítačích a noteboocích, ale také na tabletech a chytrých telefonech. A právě drtivou většinu uživatelů, kteří jsou zvyklí používat Windows na stolních počítačích, by mohla zlákat práce s plnohodnotným operačním systémem i na tabletu.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

Paradoxně by tak Microsoft použil proti Applu jeho vlastní zbraň. Populární americký výrobce počítačů si totiž také pomocí uzavřeného ekosystému, postaveného na vlastních operačních systémech, buduje základny uživatelů. Jinými slovy těží z popularity iPadů a iPhonů a snaží se zlákat uživatele na počítače s Mac OS X.

Surface 4 by se měl začít prodávat na podzim ve dvou verzích – s 12– a 14palcovým displejem. Oba modely by měly nabídnout vysoké rozlišení 2160 x 1440 a pracovat s výkonnými procesory Intel Core M. Americký počítačový gigant zatím ale příchod ani jedné z novinek oficiálně nepotvrdil. Otazník tak visí i nad jejich cenami.

Trojka se v Česku neprodávala

Třetí generace tabletu od Microsoftu byla odhalena loni v květnu. Stejně jako většina ultrabooků je vybavena základními procesory Core i3 i výkonnými čipy Core i7. Na výběr jsou modely se 4 a 8 GB operační paměti.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Pro 3

Displej má úhlopříčku rovných 12 palců. Pozornost si zaslouží také vysoké rozlišení dotykového panelu. Zatímco většina notebooků, a nutno podotknout, že i řada konkurenčních tabletů má ve dnešní době rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů), novinka nabídne 2160 x 1440 obrazových bodů.

Surface 3 se však v Česku ani na dalších menších trzích oficiálně nenabízí. Lze ale předpokládat, že čtyřka bude. Obzvláště pokud chce Microsoft skutečně ohrozit dominantní postavení Applu.

Reklama

Výběr článků

Načítám