Hlavní obsah

Tablet převede znakovou řeč na mluvené slovo

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znaky zběžně črtané rukou do vzduchu jsou pro stamilióny lidí jediným způsobem, jak se domluvit s okolním světem. Ne každý však rozumí řeči hluchých či hluchoněmých. Americká firma MotionSavvy proto vyvinula tablet Uni, který dokáže převést znakovou řeč na mluvené slovo.

Tablet Uni převede znakovou řeč na mluvené slovoVideo: Motion Savvy

 
Článek

„Nezmýlíme se, když řekneme, že mnoho neslyšících není po celý život schopno komunikovat se zdravými lidmi ve svém okolí,“ řekli webu CNET zástupci firmy MotionSavvy.

Proto vybavili tablet Uni technologií Leap Motion určenou k zachycení i nejsložitějších pohybů rukou či prstů. Na Leap Motion je napojen software, který obsahuje stále se rozšiřující databázi znaků a jejich „překladů“ do mluvené řeči.

Foto: archív výrobce

Ne každý však rozumí řeči hluchých či hluchoněmých. Americká firma MotionSavvy proto vyvinula tablet Uni, který dokáže převést znakovou řeč na mluvené slovo.

Aby byla možná oboustranná konverzace mezi hluchými lidmi a jejich okolím, má být Uni vybaven také softwarem, který dokáže mluvené slovo převést na text, aby si ho neslyšící lidé mohli aspoň přečíst.

Tablet Uni je podle CNET možné předobjednat v USA za 200 dolarů (4800 Kč). S jeho dodávkami by se mělo začít koncem tohoto roku. Odhaduje se, že na planetě žije na 380 miliónů neslyšících.

Foto: archív výrobce

Aby byla možná oboustranná konverzace mezi hluchými lidmi a jejich okolím, má být Uni vybaven také softwarem, který dokáže mluvené slovo převést na text.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám