Hlavní obsah

Obrovský zájem o počítačové tablety neutichá, jejich prodeje stále rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tablety se v poslední době těší obrovské popularitě. Zářné zítřky jim výzkumná společnost Gartner předpovídá i v následujících měsících. Tablety by tak měly vyrovnat pokles zájmu zákazníků o stolní počítače i notebooky a stabilizovat situaci na světových trzích.

Foto: Jiří Mach, Právo

Ilustrační foto

Článek

Výrobci elektroniky letos do obchodů vypraví 2,32 miliardy počítačů, tabletů a mobilních telefonů, o 4,5 procenta více než v minulém roce, odhaduje výzkumná společnost. V případě stále oblíbenějších počítačových tabletů ale dodávky vzrostou o 42,7 procenta na 184 miliónů kusů.

Gartner uvedl, že cenová konkurence bude nejtvrdší u menších tabletů s úhlopříčkou sedm palců (přibližně 17,8 centimetru). "Očekáváme, že letošní období svátků bude o menších tabletech, protože chytrý telefon - dlouhodobý favorit svátků - ztrácí na přitažlivosti," sdělila podle agentury Reuters viceprezidentka pro průzkum ve společnosti Gartner Carolina Milanesiová.

Analytici s napětím očekávají, jak se vyvine situace na trhu v tomto týdnu. Společnost Apple má totiž v úterý uvést novou generaci počítačových tabletů iPad a svoji prvotinu se chystá odhalit také finská Nokia. [celá zpráva]

Prodeje klasických PC budou dál klesat

Naopak poptávka po stolních počítačích a laptopech bude dál klesat. Gartner odhaduje, že jejich dodávky se proti minulému roku letos sníží o 11,2 procenta na celkem 303 miliónů výrobků. Trh s mobilními telefony pak prý čeká v letošním roce stabilní růst. Dodávky stoupnou odhadem o 3,7 procenta na 1,8 miliardy jednotek.

Gartner již dříve uvedl, že počítačové tablety se v příštích letech stanou nejdůležitějším digitálním zařízením a v dlouhodobém horizontu vytlačí osobní počítače. Výzkumná společnost IDC odhaduje, že v letošním čtvrtém čtvrtletí se na světový trh vůbec poprvé dostane víc počítačových tabletů než osobních počítačů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám