Hlavní obsah

Nejvýkonnější superpočítač mají Číňané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čchang-ša
Aktualizováno

Nejvýkonnější superpočítač světa vyvinula čínská Národní univerzita obranné techniky ve městě Čchang-ša. Zařízení Tchien-che 2 je téměř dvakrát rychlejší než předchozí držitel prvenství, americký Titan. Vyplývá to z aktuálního žebříčku 500 nejvýkonnějších počítačů světa a podle agentury AP výsledek potvrzuje upevňování pozice Číny coby vědecké a technologické mocnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína má nejrychlejší počítač na světěVideo: Reuters

 
Článek

Čínský Tchien-che 2 (Mléčná dráha 2) je schopen trvale zpracovávat 33,86 petaflopu za sekundu, tedy 33 860 biliónů početních úkonů za sekundu, zatímco počítač Titan amerického ministerstva energetiky podává výkon 17,59 petaflopu za sekundu.

Foto: OLCF

Superpočítač Titan

"Většina prvků systému byla vyvinuta v Číně a pouze pro hlavní výpočetní část použili Intel," uvedl editor žebříčku TOP500 Jack Dongarra. Převážně čínské tak jsou FEP procesory, operační systém a software.

Nejrychlejší počítač světa byl vyroben v Číně už podruhé. V listopadu 2010 byl na špici stroj Tchien-che 1A, předchůdce nynějšího rekordmana. O několik měsíců později pak vedení převzal japonský počítač s označením K.

Jak pracují superpočítače

Superpočítače zabírají na rozdíl od běžných stolních počítačů celé budovy. Jsou sestaveny z tisíců procesorů a mají stejný výkon jako stovky běžných PC. To, co dokáže superpočítač spočítat za jediný den, by trvalo běžnému domácímu PC celý rok.

Tomu odpovídá také jejich cena. Superpočítače jsou stejně drahé jako luxusně zařízené rodinné domy. Takto výkonné stroje zkoumají lidskou DNA, dešifrují tajné informace nebo počítají pohyb vesmíru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám