Hlavní obsah

Microsoft odhalil ceny tabletu Surface, je levnější než iPad

Novinky, zgl, mif

Společnost Microsoft v noci z úterý na středu spustila na svých internetových stránkách předobjednávky nového tabletu Surface, který bude vybaven operačním systémem Windows 8. Novinka je zatím určena pouze pro vybrané trhy a je levnější než konkurenční iPad od Applu.

Microsoft Surface

 
Článek

Základní verze tabletu Surface postavená na procesoru Nvidia T30, která má k dispozici 2 GB operační paměti a 32GB úložný prostor, bude stát 499 USD (9500 Kč). iPad 2 s kapacitou 32 GB se přitom podle nákupního rádce Zboží.cz v Česku prodává nejlevněji za 12 000 Kč, nejnovější třetí generace jablečného tabletu se srovnatelnou pamětí pak vyjde ještě o tisícovku dráž.

Foto: Apple

Apple iPad

Za 100 USD (1900 Kč) je možné k tabletu od Microsoftu přikoupit speciální kryt, který po jednoduchém nacvaknutí bude sloužit jako klávesnice. Nejvyšší verze novinky je již dodávána s tímto krytem a navíc má 64GB paměť. Tu si Microsoft cení na 699 USD (13 300 Kč).

Foto: Microsoft

Nabídka tabletu Surface v internetovém obchodu společnosti Microsoft

Surface představila společnost Microsoft letos v červenci a prodávat jej chce začít po 26. říjnu, kdy se na pultech obchodů zároveň objeví nový operační systém Windows 8. [celá zpráva]

Konkurence má z novinky obavy

Surface je prvním počítačovým tabletem společnosti Microsoft. Až doposud se totiž americký počítačový gigant snažil svůj operační systém Windows na trhu prosadit díky partnerským výrobcům. Příchodu novinky se tak logicky tyto společnosti obávají.

„Snaží se zabít celý ekosystém… Mají tolik peněz… Mohou nás zabít všechny,“ neskrýval své obavy šéf společnosti Acer J.T. Wang. „Možná si myslí, že je třeba agresivně se postavit Applu a nespoléhat na značky, jako je Acer,“ konstatoval.

Proti chystanému tabletu Surface se šéf Aceru ohradil už na začátku srpna: „V Microsoftu by se měli zamyslet. Bude vytvářet obrovsky negativní dopad na celý ekosystém a další výrobci na to mohou zareagovat negativně.“

Tím jasně naznačil, že velcí výrobci by se mohli odklonit od symbiózy s Microsoftem a ve svých zařízeních by mohli začít nabízet konkurenční platformy. Podle Wanga by se měl americký počítačový gigant „věnovat vývoji softwaru a výrobu hardwaru přenechat zkušenějším výrobcům“. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám