Hlavní obsah

Windows 8 přinese desítky nových počítačů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně 26. října začne společnost Microsoft prodávat svůj nový operační systém Windows 8. Na příchod novinky se chystají také výrobci stolních počítačů, tabletů a notebooků. V prodeji se objeví desítky nových modelů.

Foto: Wallpaper Stock

Windows 8

Článek

Výrobu nových strojů už přední počítačoví giganti potvrdili. Toshiba chystá extrémně širokoúhlý ultrabook a Lenovo hybrid mezi tabletem a notebookem. Nové počítače chystá uvést ale také Hewlett-Packard, Dell, Asus, Acer, Sony a dokonce i Microsoft.

Výrazně by se měla rozrůst především nabídka ultrabooků. „Kromě 26 modelů, které se již prodávají, bylo ohlášeno přes deset dalších systémů od společností Fujitsu, Gigabyte, Lenovo či Acer,“ konstatovala Becky Emmettová ze společnosti Intel s tím, že po přičtení různých hardwarových konfigurací budou moci zákazníci vybírat z více než 75 různých modelů.

Chystané počítače budou díky operačnímu systému Windows 8 nabízet i zcela nové funkce. Kromě vyššího výkonu některé modely nabídnou i dotykové displeje či ovládání prostřednictvím gest. Místo klávesnice a myši tak bude možné například hudební přehrávač ovládat pouze mávnutím před vestavěnou webkamerou. Při pohybu zleva doprava pak počítač pozná, že chcete pustit další skladbu, a gestem nahoru jednoduše zvýšíte hlasitost.

Osmičky jsou hotové

Operační systém Windows 8 je již hotový, finální verzi dokonce již americký počítačový gigant nabízí ke stažení ze svých internetových stránek msdn.microsoft.com. Testovat novinku mohou lidé po nainstalování bezplatně 90 dní, pak se operační systém stane nefunkční.

Dříve přitom bylo možné jednoduše dokoupit aktivační klíč a systém mohli uživatelé používat dál. Jedním z důvodů, proč došlo k této změně, může být nová bezpečnostní politika Microsoftu. Osmičky totiž budou lépe chráněné proti počítačovým pirátům.

Prodávat se budou od 26. října edice Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 RT a Windows 8 Enterprise. První jmenovaná verze je určena pro základní použití a cílí především na domácí uživatele. Edici Enterprise naopak ocení firemní klientela.

Windows 8 přináší zcela nový vzhled a uživatelské rozhraní. To bude k dispozici jak pro počítačové tablety, tak pro klasické počítače a notebooky. Mezi nejzásadnější vylepšení patří možnost odemykání uživatelského účtu pomocí obrázku, vylepšené aktualizace či výrazně nižší nároky na operační paměť.

Nový systém na starších PC

Osmičky mají stejné hardwarové nároky jako aktuálně nabízené sedmičky. Novinka tedy půjde bez problémů nainstalovat i na řadu starších počítačů. I proto si Microsoft pro majitele předchozích verzí Windows připravil cenově zvýhodněnou nabídku.

„Chceme, aby bylo pro každého uživatele co nejjednodušší přejít na Windows 8. Proto hned, jak bude novinka dostupná, nabídneme pro majitele Windows XP, Vista a 7 upgrade na Windows 8 za 39,99 dolaru na 131 světových trzích,“ uvedl na blogu amerického softwarového giganta Brandon LeBlanc, který se v Microsoftu stará o desktopový operační systém.

Speciální nabídka bude podle něj platná až do konce ledna 2013. Cena plnohodnotné licence Windows 8 bez slevové akce se přitom bude pohybovat v řádech tisíců korun.

Bezkonkurenčně nejlevněji vyjde přechod na Windows 8 zákazníky, kteří si pořídí nový počítač se sedmičkami v edicích Home Premium, Professional nebo Ultimate od 2. června do posledního ledna roku 2013. Ti za upgrade zaplatí pouze 14,99 eura, tedy necelých 400 Kč.

Acer Aspire S7: extrémně tenký a výkonný

Ultrabook Acer Aspire S7 bude nabízen ve dvou modelech s různou úhlopříčkou displeje. Menší model bude mít 11,6palcový a větší 13,3palcový displej, který bude navíc disponovat Full HD rozlišením. V obou případech by měly být monitory dotykové. O výkon se pak bude starat platforma Ivy Bridge s procesorem Intel Core i5, integrovaný čip HD 4000 a 128GB SSD jednotka.

Foto: Acer

Acer Aspire S7

Menší model by měl na baterii vydržet pracovat až 12 hodin, větší devět. Nový ultrabook od Aceru bude vyhotoven ze slitiny hliníku, díky čemuž by měl mít účinnější chlazení než konkurence. Oba modely navíc budou patřit k těm nejtenčím přístrojům na trhu. „Tělo zařízení je jen 12 milimetrů silné,“ uvedla produktová manažerka společnosti Acer Christine Čchuová.

  • Odhadovaná cena: 30 000 Kč

Toshiba Satellite U840W: pro milovníky filmů

Ještě tento měsíc plánuje společnost Toshiba začít prodávat svůj nový ultrabook Satellite U840W, který je nejzajímavější především svým displejem. 14,4palcový monitor je totiž extrémně širokoúhlý, poměr jeho stran je 21:9, zatímco prakticky všechny konkurenční notebooky se širokoúhlými displeji mají poměr stran 16:9. Díky takovému poměru stran Satellite U840W nebude mít při sledování filmů černé okraje, ale obraz bude promítán na celou plochu displeje.

Foto: Toshiba

Toshiba Satellite U840W

Ultrabook bude navíc obsahovat předinstalovanou aplikaci Split Screen, která dokáže obrazovku rozdělit na dva virtuální monitory pro pohodlnější práci. Novinka nabídne procesor Intel Core i5, 320GB pevný disk společně s rychlou 32GB SSD jednotkou a operační paměť s kapacitou 4 GB. K dispozici bude nejprve výhradně s operačním systémem Windows 7, upgrade na Windows 8 ale nebude žádný problém. Výrobce totiž počítá s jeho podporou.

  • Odhadovaná cena: 23 000 Kč

Asus tablet 810: tablet, který nahradí i notebook

Začít prodávat svůj nový tablet plánuje těsně po uvedení Windows 8 také společnost Asus. Model 810 nabídne 11,6palcový displej s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů, 2 GB operační paměti a rychlý SSD disk s kapacitou 64 GB. Chybět nebudou ani dva vestavěné fotoaparáty s rozlišením osm a dva megapixely.

Foto: Asus

Asus tablet 810

„Windows 8 jsou koncipované pro dotykové rozhraní, takže se s tabletem pracuje velice jednoduše. Hladce lze také surfovat na internetu, poslouchat hudbu nebo koukat na videa,“ představil jednu z chystaných novinek projektový manažer společnosti Asus Hsu Pchi-chan s tím, že v budoucnu bude nový tablet podporovat také obchod Windows Store. Počítačový tablet společnosti Asus se bude prodávat také se speciální dokovací stanicí, díky které na něm bude možné pracovat obdobně jako na notebooku. Podporovány budou i desktopové aplikace, jako je například kancelářský balík Office.

  • Odhadovaná cena: 18 000 Kč

Lenovo Yoga: nevídaný hybrid

Na začátku roku odhalila společnost Lenovo unikátní zařízení Yoga. Jedná se o hybrid mezi ultrabookem a tabletem. Na první pohled se novinka nijak neliší od obyčejných přenosných počítačů – má 13,3palcový displej s rozlišením 1600 x 900 bodů a tradiční klávesnici s rozlišením QWERTY. V počítačový tablet se Yoga promění ve chvíli, kdy displej prohnete až pod klávesnici. Ta pak začne sloužit výhradně jako podstavec tabletu. Zařízení se v takovémto stavu ovládá výhradně prostřednictvím dotykové obrazovky. Novinka pracuje pod operačním systémem Windows 8.

Foto: Lenovo

Lenovo Yoga

„Lenovo Yoga, který kombinuje nejlepší vlastnosti ultrabooku s nejlepšími vlastnosti tabletu, ukazuje, že jsme schopni chápat měnící se potřeby našich zákazníků, kteří hledají dokonalou kombinaci konzumace i tvorby obsahu,“ prohlásil Peter Hortensius, prezident divize Product Group společnosti Lenovo.

  • Odhadovaná cena: 30 000 Kč

Microsoft Surface: cena hraje prim

Není žádným tajemstvím, že premiéru nového tabletu chystá také samotný Microsoft. V prodeji budou hned od začátku dvě hardwarové konfigurace a lákat budou především nízkou cenou. Levnější se čtyřtisícovou cenovkou bude postavena na mikroprocesorech ARM, které používají i některé chytré telefony. Výkonnější varianta by pak měla stát 16 tisíc korun.

Foto: Microsoft

Microsoft Surface

Právě tento dražší model by měl podle současného šéfa Microsoftu Steva Ballmera konkurovat moderním laptopům, jako jsou například ultrabooky. Jejich průměrná cena se přitom v současné době pohybuje okolo 20 000 Kč. Obě verze budou vybaveny speciálním krytem, který po jednoduchém nacvaknutí bude sloužit jako klávesnice. Na zadní straně zařízení pak bude umístěn speciální výklopný stojánek, díky kterému půjdou jednoduše sledovat filmy.

  • Odhadovaná cena: 4000–16 000 Kč (v závislosti na zvolené konfiguraci)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám