Hlavní obsah

Apple začne příští rok prodávat vlastní televizory a chystá i další novinky

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pěti lety udělala společnost Apple vrásky na čele prakticky všem výrobcům chytrých mobilních telefonů, když představila první generaci iPhonu. Nyní se tento americký počítačový gigant chystá fušovat do řemesla také výrobcům televizorů. Na příští rok jsou navíc naplánovány i další novinky.

Článek

Nové televizory od společnosti Apple se budou podle informací serveru DigiTimes jmenovat iTV. To je vcelku logické, protože americký počítačový gigant se vždy snaží pojmenovávat své přístroje stejným způsobem – k typu přístroje jednoduše přidá písmenko i. Stejné je to například u iPhonu (iTelefonu).

První televizory plánuje firma s logem nakousnutého jablka začít prodávat údajně už příští rok na podzim. K dostání by měly být dva modely s úhlopříčkami 32 a 37 palců (82 a 94 cm).

Apple není na trhu televizní techniky takovým nováčkem, jak by se mohlo na první pohled zdát. Již v minulém roce bylo totiž představeno zařízení Apple TV, kterým si firma snaží zajistit podíl na trhu internetové televize.

Foto: Novinky

Apple TV

Apple TV je v podstatě taková malá krabička, která disponuje WiFi modulem, ethernetovým portem a HDMI výstupem. U televizoru nahrazuje funkce multimediálního centra, navíc si díky ní mohou lidé půjčovat za poplatek filmové novinky on-line. Lze tedy předpokládat, že podobné dovednosti nabídne také iTV.

Zástupci Applu zatím únik informací o iTV nijak nekomentovali. To ale není ničím výjimečným, protože výrobce za žádných okolností neprozrazuje informace o nových produktech před jejich oficiálním představením. Žádné další parametry ani funkce zatím nejsou známy.

iPad 3 a iPhone 5 už příští rok

iTV není jedinou novinkou, kterou by měla společnost Apple příští rok představit. Podle serveru DigiTimes plánuje firma s logem nakousnutého jablka příští rok představit iPad 3 a novou generaci tenkého notebooku MacBook Air. Jak přesně budou nové verze produktů vypadat, jaké budou mít součástky a co budou umět, však zatím jasné není.

Podle některých spekulací však budou mít přístroje vyšší výkon a displeje s jemnějším rozlišením. V kuloárech se také hovoří o vývoji bezdotykového ovládání, jež by umožnilo přijímat hovory a ovládat přehrávání skladeb pouhými gesty rukou před kamerou přístroje – uživatel by se tedy telefonu nebo tabletu nemusel fyzicky vůbec dotknout. [celá zpráva]

Podle některých zahraničních pozorovatelů se na vývoji bezdotykového ovládání mohl podílet ještě bývalý šéf Applu Steve Jobs, který zemřel na začátku října ve věku 56 let. Jobs, jenž byl hlavním vizionářem firmy a pravidelně přinášel revoluční nápady, měl totiž vedení společnosti zanechat plány na nové produkty až do roku 2015. [celá zpráva]

Představen by měl být příští rok také iPhone 5, který prý existoval ještě před smrtí Steva Jobse. Apple se ale rozhodl místo něj odhalit jen přepracovanou čtyřku. „iPhone 5, respektive zcela přepracovaný iPhone, skutečně existoval. O tom, že místo něj bude představena verze 4S, rozhodlo vedení Applu pouze pár měsíců před tiskovou konferencí,“ prozradil serveru Business Insider utajovaný zdroj.

Jaké konkrétní důvody vedly počítačového giganta k oddálení představení iPhonu 5 zdroj neuvádí, společnost Apple se k informacím o existenci novinky oficiálně nevyjádřila.

Nicméně informace o existenci iPhonu 5 dokonale zapadají do mozaiky informací, které na veřejnost unikly již dříve. Už v září se objevila informace o tom, že zaměstnanec ztratil prototyp iPhonu 5 v baru Cava 22 v San Franciscu. Nálezce jej prostřednictvím služby Craigslist prodal neznámo komu. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Server 9to5mac.com uveřejnil fotografii z údajným předním krytem nového iPhonu 5.

V létě zase internet obletěla fotografie krytu iPhonu 5, která se nejprve objevila na webových stránkách čínského výrobce, jenž Applu dodává součástky na přístroje. Na snímku je vidět, že by se při stejné velikosti telefonu měla plocha displeje rozšířit, jak do šířky, tak do délky. Okraje na pravé a levé straně by mohly být velmi tenké. Lze tedy předpokládat, že novinka bude mít navíc ještě vyšší rozlišení než její předchůdci.

iPhone 4S byl představen 4. října, pouhý jeden den před smrtí spoluzakladatele společnosti Apple Steva Jobse. Ten se v minulých letech potýkal s rakovinou a roku 2009 podstoupil transplantaci jater. Letos v srpnu se vzdal pozice ředitele firmy, což byl jasný znak toho, že jeho zdravotní stav je vážný.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám