Hlavní obsah

Na extrémně rychlou paměťovou kartu od Patriotu se vejde deset tisíc fotek

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Patriot vyrobila extrémně rychlou paměťovou kartu typu SDHC. Ta patří do třídy deset, tedy v dnešní době do nejvyšší dostupné rychlostní třídy. Nová flash karta je tak vhodná především pro profesionální digitální fotografování. Stejně tak ale karta poslouží i v HD videokamerách, mobilních telefonech nebo kapesních počítačích. Nabízena bude v kapacitě až 32 GB.

Foto: Novinky

Vysokorychlostní paměťová SDHC karta Patriot LX Class 10 s 32 GB.

Článek

Nová paměťová SDHC karta Patriot LX se bude prodávat s kapacitami 8, 16, nebo 32 GB. Nejvyšší model tedy dovolí uložit více než deset tisíc JPEG fotografií z desetimegapixelového fotoaparátu nebo až čtyři hodiny videa nahraného HD videokamerou v maximálním rozlišení.

Výrobce u paměťové karty garantuje minimální zápisovou rychlost 10 MB/s. Navíc je u novinky nabízena nadstandardní záruka po dobu pěti let. Flash karty se stejnou kapacitou a rychlostí již nabízejí i konkurenční firmy, ale to i za dvojnásobnou cenu.

Vysokorychlostní paměťová SDHC karta Patriot LX Class 10 s kapacitou 8 GB se v českých obchodech prodává za cenu okolo 650 Kč. Za 16GB variantu zájemci zaplatí 1100 korun a za nejvyšší model s kapacitou 32 GB 2600 Kč.

Kde se uplatní paměťová karta nejvíce

Miniaturní videokamera, která umí nahrávat HD video

Videokamera Toshiba Camileo S10 je velmi lehký přístroj, který není problém nosit všude s sebou. Kamerka nabídne čtyřnásobný digitální zoom (dvojnásobný pro maximální rozlišení).

:. Toshiba Camileo S10. Foto: Archiv

Video dokáže kamera ukládat v kompresním formátu H.264/MOV, díky čemuž je možné uložit větší množství dat. Maximální rozlišení videozáznamu je plné HD 1080p při 30 snímcích za sekundu. Kromě videa dokáže zařízení díky režimu fotoaparát nahradit i digitální fotoaparát. [celá zpráva]

Profesionální digitální zrcadlovka

Model D3X disponuje CMOS obrazovým snímačem s vysokým rozlišením 24,5 Mpix. To odpovídá plnému kinofilmovému formátu u fotoaparátů Nikon označovanému jako FX. Hlavní výhodou větší velikosti snímače je především nižší šum. Ten se projeví za horších světelných podmínek při vyšší citlivosti ISO nastavitelné v rozmezí 100 až 1600.

:. Nikon D3X. Foto: Archiv

Díky nové technologii zpracování obrazu a systému měření expozice 3D-Color Matrix II, je možné pořizovat snímky v rozlišení až 6048 x 4032 obrazových bodů. Samozřejmostí je u fotoaparátu funkce zobrazení histogramu, možnost nastavení světových časů a mnohé další. Fotoaparát je kompatibilní s objektivy Nikkor s bajonetem F, AF propojením a AF kontakty. [celá zpráva]

Miniaturní netbooky

Některé miniaturní netbooky mají místo klasického pevného disku speciální SSD disk. Ten je oproti tradičnímu pevnému disku energeticky méně náročný, nabízí ale zpravidla kapacitu jen 4 nebo 8 GB. Rychlá paměťová karta tak může až zčtyřnásobit dosavadní úložný prostor.

:. Lenovo IdeaPad S9e. Foto: Archiv

Netbooky, jak se také jinak říká těmto kompaktním přenosným počítačům, jsou nejčastěji osazovány čipy Intel Atom. Ty nepatří mezi žádné výkonové přeborníky, přestože pracují s poměrně vysokými kmitočty. Jejich rychlost zhruba odpovídá sestavě z roku 2000, která měla v sobě nainstalován procesor třídy Pentium III. [celá zpráva]

Kam ukládat drahocenná počítačová data

Vypalování dat na kotouče CD nebo DVD má ke komfortu přímé práce se soubory hodně daleko. Není tedy divu, že k přenášení dat mezi počítači se mnohem více hodí USB flashdisky nebo externí pevné disky. USB rozhraní dnes nalezneme snad na každém počítači, univerzálností se proto tato média vyrovnají optickým diskům. Jenže kterou variantu zvolit?

Z hlediska zabezpečení se jeví jako lepší varianta flashdisk. V nabídce najdeme nejrůznější výrobky s ochranou začínající u číselného zámku, jiné zaměstnávají biometrické snímače otisků prstů, nejlepší potom šifrují obsah podle zadaného 256bit klíče. Zabezpečení je tak zcela instantní, funkční hned po vybalení z krabičky, a navíc na hardwarové úrovni. Existují externí disky s podobnými vymoženostmi, jejich cena je však průměrným kouskům silně vzdálena. Více se dozvíte ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám