Hlavní obsah

Miniaturní počítače EEE s procesorem Intel Atom dostaly výkonnou grafiku

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energeticky nenáročné procesory Intel Atom si vydobyly své nenahraditelné místo v miniaturních netboocích a dokonce i v některých počítačových sestavách. Nízká spotřeba byla hlavním kritériem při výrobě těchto procesorů, což se nepříznivě podepsalo na jejich výkonu, který odpovídá počítačům z roku 2000. Vylepšit výkon Atomu se pokusila u svého nového PC společnost Asus.

Článek

Vylepšit výkon Atomu se společnost Asus u svého procesoru snaží pomocí samostatné grafické karty ATI Radeon HD 3450 s 256 MB vlastní videopaměti.

Ta nahradila integrovaný čip GMA950, který brzdil celý počítač ve většině grafických a multimediálních programů. Díky nové grafice tak sestava dokáže například plynule přehrát film ve vysokém rozlišení na velkém televizoru přes HDMI výstup.

Srdcem počítačové sestavy Asus EEE Box je i nadále platforma Intel Atom. V základní desce je tak usazen dobře známý „atomový“ procesor N270 s taktem 1,6 GHz. K dispozici má sestava také 1 GB operační paměti a disk s kapacitou 160 GB.

K internetu se EEE Box připojí pomocí klasického ethernetového kabelu, nebo díky bezdrátové technologii WiFi-n. Nechybí ani čtveřice USB portů pro připojení nejrůznějších počítačových periférií. Nevídanou zajímavostí je integrovaná miniaturní baterie, která by počítač měla udržet nějakou dobu v chodu, i pokud dojde k výpadku elektrické energie.

Nová sestava má drobné rozměry 216 x 178 x 25 mm, díky kterým je vhodným kandidátem na HTPC sestavy do obýváku k televizi. Dodávána je s předinstalovaným operačním systémem Windows XP. Její cena se v bílé i černé variantě v ČR pohybuje okolo deseti a půl tisíce korun.

Technické parametry PC sestavy Asus EEE Box
ProcesorIntel Atom N270 s frekvencí 1,6 GHz
Grafická kartaAti Radeon HD3450
Operační paměť2x 512 MB, celkem 1 GB
Pevný disk160 GB
Optická mechanikabez mechaniky
Operační systémWindows XP
Rozměry216 x 178 x 25 mm
Cena10 500 Kč

Technologie Intel Atom

Procesor Intel Atom je nejčastěji osazován do miniaturních netbooků. Jeho výkon není příliš vysoký, porovnávat jej můžeme s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000. Ve většině netbooků se procesory rodiny Atom s frekvencí 1600 MHz přesto zabydlely, neboť nabídnou nízkou spotřebu, která se příjemně promítne do výdrže notebooku při práci na baterii. Ta je až 30krát nižší, než u dnešních počítačových sestav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám